Bărbatul de 67 de ani a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, cu simptome specifice pentru infecția cu virusul West Nile.
„Este un caz confirmat în spital. Pacientul este un bărbat în vârstă de 67 de ani, care prezintă o evoluţie favorabilă până în momentul de faţă. Boala se transmite de la ţânţari. Sfatul nostru este să limităm expunerea în zone cu ţânţari, având în vedere, în special, modificările climatice şi meteorologice care favorizează dezvoltarea lor. Ţânţarii se dezvoltă în ultima vreme, datorită umidităţii, şi trebuie să fim atenţi. Noi avem în vedere, la orice suspiciune de meningită, şi această cauză“, a declarat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, pentru Ziarul de Iași.
Cum se transmite virusul West Nile. Înțepăturile de țânțari nu trebuie neglijate
Cinci cazuri de meningite sau meningo-encefalite cu virus West Nile au fost depistate și înregistrate în România, de la începutul supravegherii, în 2 mai 2018. Ministerul Sănătății spune că sunt cazuri sporadice și că în momentul de față nu există riscul unei epidemii.
Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie, printre care:
- evitarea expunerii la ţânţari;
- îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
- evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);
- utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari;
- asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer.
În 2017, din 9 mai și până în 15 noiembrie, au fost înregistrate 66 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care 14 decese – șase în București, două în Teleorman și câte unul în Buzău, Brăila, Olt, Ialomița, Dâmbovița și Giurgiu.
Citește și CORESPONDENȚĂ DIN GRECIA/ În fața lui Dumnezeu, dar ascuns de oameni, preotul Dimitris plânge. Se pregătește să-și înmormânteze 40 de enoriași