Chiar dacă la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” au ajuns două persoane întoarse recent din Republica Dominicană, acuzând simptome asemănătoare virusului Zika, specialiştii spun că şi dacă ar fi fost infestaţi nu li s-ar fi făcut nimic.
“Fiind un virus, nu există un tratament propriu-zis. Perioada de incubaţie este de câteva zile. Iar în cazul în care se manifestă şi prin temperatură, se administrează medicamente pentru febră şi se aşteaptă să treacă. Este adevărat însă că în cazul femeilor însărcinate problema este mai gravă, virusul provocând microencefalie fătului”, ne-a explicat specialistul.
Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, după reuniunea de luni, de la Geneva că virusul Zika este o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global, care necesită o reacţie rapidă. Experţii sunt îngrijoraţi de răspândirea rapidă şi pe distanţe mari a virusului Zika, precum şi de efectele devastatoare ale acestuia. Din acest motiv, OMS s-a reunit de urgenţă la Geneva şi a decis că virusul este urgenţă medicală mondială, fiind în aceeaşi categorie cu Ebola. Virusul Zika se răspândeşte mai ales pe continentul american, iar OMS a anunţat deja că statele europene ar trebui să fie pregătite să depisteze şi să gestioneze infecţiile cu virusul, de la călătorii care sosesc din ţările afectate.
A ajuns şi în Europa
Două persoane din Irlanda, care obişnuiau să călătorească în ţările grav afectate de infectarea cu virusul Zika, au fost diagnosticate cu acest virus, transmis prin înţepătura de ţânţar. Cele două persoane, care nu au legătură între ele, se simt în prezent bine, a indicat serviciul pentru sănătate din Irlanda. Pe de altă parte, autorităţile din Texas, SUA, au anunţat marţi primul caz de transmitere prin contact sexual a virusului Zika.
“Pacientul a fost infectat cu virusul Zika după ce a avut relaţii sexuale cu o persoană bolnavă care s-a întors din Venezuela, ţară unde virusul este prezent”, au precizat serviciile de sănătate ale comitatului Dallas.
OMS avertiza săptămâna trecută că virusul Zika, transmis în principal de ţânţari, se propagă “în mod exploziv” în America de Sud, unde în 2016 ar putea fi trei-patru milioane de cazuri.
Mai mult decât atât, virusul Zika continuă să facă ravagii în mai multe ţări din America de Sud. Columbia, a două ţară cea mai afectată după Brazilia, se aşteaptă la peste 1.500 de îmbolnăviri de sindromul neurologic Guillain-Barré (SGB) din cauza temutului virus.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro