Alina Tanboura (40 de ani) este una dintre româncele care a avut norocul ca, vineri, după două săptămâni trăite în iadul din Fâşia Gaza, să se întoarcă acasă. Căsătorită cu un medic palestinian, femeia şi-a revăzut oraşul natal după 12 ani. Liniştea pe care a găsit-o în Craiova este tulburată, însă, din când în când, de amintirile dureroase din Orientul Mijlociu.

Povestea pe pământ arab a craiovencei începe în urmă cu 12 ani. “Eram căsătorită cu Nahed, un palestinian pe care l-am cunoscut pe când el era student în primul an la Medicină, la Craiova. În 1996, când şi-a terminat studiile, soţul meu, cu care aveam deja un copil de cinci anişori, a fost nevoit să se întoarcă în Fâşia Gaza”, îşi aminteşte Alina.

A fost violoncelistă în Palestina

Deşi speriată de viaţa nouă pe care trebuia să o înceapă atât de departe de casă, femeia şi-a urmat soţul, care primise un post de medic în aripa militară a Hamas. Spre surprinderea tuturor, românca s-a obişnuit repede cu stilul de viaţă din Orientul Mijlociu şi, mai mult, a obţinut un post la televiziunea palestiniană. “Am studiat violoncelul şi, când eram încă în România, am lucrat la Opereta din Craiova. Aşa că, ajunsă în Gaza, am fost angajată ca violoncelistă în orchestra televiziunii naţionale”, povesteşte craioveanca, a cărei viaţă în lumea arabă nu a fost deloc uşoară. “Colegii mei făceau deplasări în străinătate, dar eu nu puteam pleca, pentru că nu aveam cetăţenie israeliană. În urmă cu doi ani, femeilor li s-a interzis să mai lucreze, şi astfel am rămas pe banii soţului. Aveam deja trei copii, iar în Gaza era sărăcie. Cu toate acestea, nu s-a întâmplat să nu am ce pune pe masă”, mai spune Alina, care susţine că războiul care macină acum Fâşia Gaza este cel mai crunt dintre toate conflictele care au avut loc în această zonă.

“Acolo a fost mereu război, dar acum e infern. De parcă evreii ar vrea să radă de pe suprafaţa pământului acel teritoriu. E insuportabil. De aceea m-am întors în România. Nici aici însă, nu pot spune că sunt liniştită. Imaginile acelea încă mă urmăresc. Visez războiul în fiecare noapte”, a mai spus Alina.

Au dat războiul pe sărăcie

De-abia scăpată din infernul din Gaza, familia Alinei Tanboura se confruntă acum cu sărăcia, pentru că aici, în România, nu mai are nimic. Nu are casă, nu are serviciu, nu are bani, iar din Fâşie a plecat doar cu o datorie de 1.800 de dolari – contravaloarea biletelor de avion – pe care trebuie să o restituie în 60 de zile. “Nu ştiu ce voi face. Mă gândesc că trebuie să le cumpăr ghetuţe şi haine groase copiilor, pentru că aici este foarte frig. Trebuie să plătim şi biletele de avion… Sper, însă, că ne vom descurca. Dacă am făcut faţă războiului, trebuie să facem faţă şi sărăciei”, a spus femeia.

Tancurile israeliene au intrat în Gaza City

Mai multe blindate şi unităţi de infanterie au pătruns, ieri, în Gaza City, principalul oraş al Fâşiei. Schimburile de focuri dintre militanţii Hamas şi militarii israelieni au ridicat numărul morţilor la peste 850, din nou cele mai multe victime fiind copii. Israelul nu pare însă dispus să dea nici măcar un pas înapoi. Dimpotrivă, a ameninţat că raidurile aeriene nu numai că se vor menţine , ci se vor şi intensifica, până la eradicarea grupării Hamas, moment în care, potrivit statului evreu, va fi reinstaurată pacea în regiune.

 
 

Urmărește-ne pe Google News