Cuprins:
Vișinel Bălan o înlocuiește pe Irina Comeagă, care a fost anterior consilier personal al lui Eduard Novak și responsabilă cu presa în mandatul Elisabetei Lipă. Aceste schimbări vin în contextul unor modificări politice recente.
Povestea lui Vișinel Bălan
Născut pe 7 iunie 1987 în satul Petrești, județul Bacău, Vișinel Bălan a avut o copilărie marcată de greutăți. A fost abandonat la vârsta de 2 luni, fiind al 13-lea copil al familiei sale. Viața sa a fost caracterizată de trecerea prin mai multe centre de plasament, fără să-și cunoască familia până la vârsta de 11 ani.
La 11 ani, Bălan a descoperit întâmplător că doi dintre soldații dislocați la centrul de plasament unde se afla erau, de fapt, frații săi. Aceștia i-au povestit despre familia sa și l-au dus să-i cunoască pe ceilalți membri.
Experiențe traumatizante
Povestea lui Vișinel Bălan a atras atenția presei internaționale, fiind prezentată într-un amplu material publicat de The Guardian. Publicația britanică a descris în detaliu experiențele traumatizante ale copilăriei sale.
,,Primele amintiri ale lui Vişinel sunt de a se legăna înapoi şi înainte şi de a se trezi cald, ud de pipi. Când avea 3 ani a fost trimis la o instituție preșcolară din Comănești. Aici au fost bătuți pe tălpi pentru udarea patului!”, relatează The Guardian.
La vârsta de 8 ani, Bălan a fost transferat la Centrul de Plasament Numărul 6 din Comănești, unde viața a devenit și mai dificilă. Conform relatării sale, copiii mai mari îi băteau pe cei mai mici, iar el era adesea trezit de lovituri.
Fugă și supraviețuire
În încercarea de a scăpa de condițiile dure din centrul de plasament, Vișinel Bălan a fugit și a ajuns să locuiască în gara din Comănești. Aici, a găsit diverse modalități de a supraviețui:
,,În curte se afla un bar unde Vişinel făcea curăţenie pentru bani. Alteori spăla mașini într-un garaj aflat la câteva străzi distanță sau lucra pentru bacșiș ca hamal la piață”, notează The Guardian.
Bălan a devenit martor al unor evenimente tragice în perioada petrecută în gară. El le-a povestit jurnaliștilor britanici despre experiențele traumatizante: ,,Mulți dintre colegii mei au fost violați sau uciși în gară”, a mărturisit el.
Drumul spre educație și succes
În ciuda tuturor obstacolelor, Vișinel Bălan a reușit să-și continue educația. A absolvit Colegiul Naţional ,,Ferdinand I” din Bacău și apoi a urmat două facultăți: Științe Juridice, Politice și Administrative și Teatru.
Realizările sale academice nu s-au oprit aici. Bălan a obținut un doctorat în sociologie și a ocupat funcții importante în domeniul protecției drepturilor copilului. A fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și a fondat organizația Vocea Copiilor Abandonați.
Activitate politică și profesională
În ultimii ani, Vișinel Bălan s-a implicat și în politica locală. A fost consilier local în comuna Joița, județul Giurgiu, între 2020 și 2022, mandat pe care l-a reînnoit la alegerile din 2024, candidând din partea partidului REPER.
În plus, a ocupat funcția de vicepreședinte în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, fiind numit de Gabriela Firea.
Noua sa poziție la Agenția Națională pentru Sport marchează o nouă etapă în cariera sa profesională, aducând o perspectivă unică și valoroasă în domeniul comunicării instituționale.
Povestea lui Vișinel Bălan este un exemplu remarcabil de reziliență și determinare în fața adversităților. Trecutul său dificil și realizările ulterioare îl recomandă ca o voce autentică și puternică în rolul său de responsabil pentru relațiile cu presa la ANS.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro