În jur e un du-te-vino permanent, asistentele își fac treaba tăcute și privindu-le îți dai seama că știu foarte bine ce au de făcut. Nu e ușor să lucrezi cu copii născuți prematur, a căror viață este, uneori pentru luni de zile, fragilă ca un fir de ață. Echipa doctorului Adrian Crăciun, șeful Secției de Neonatologie, funcționează „ceas”, după cum ne-a mărturisit acesta. Altfel, nici nu ar putea să câștige lupta zilnică pentru viață. O echipă mult prea restrânsă numeric, dar bine sudată, condusă de un medic inimos, cu o experiență de peste 20 de ani.Dacă ar fi să facă o listă scurtă, de dorințe, una dintre prioritățile doctorului Crăciun ar fi extinderea maternității, dar acest lucru presupune și mărirea echipei, ceea ce nu va fi o sarcină ușoară din cauza limitărilor bugetare și a înghețării posturilor din sistemul de stat.
Doar 7 medici și 12 asistente gestionează, anual, peste 1800 de nașteri. Fiind o maternitate de grad 3, specializată în tratarea copiilor prematuri, la Cantacuzino ajung numeroase cazuri din sudul țării, unde nou-născuții nu ar avea nicio șansă.
“Am nevoie de cel puțin 10 asistente în plus pentru cele două linii de gardă”, ne-a spus dr. Crăciun despre planurile de extindere. “Cum poți să refuzi un caz când știi că la Ploiești, Pitești, Slatina nu există maternități pregătite corespunzător? Sună telefonul zilnic, primim foarte multe solicitări și încercăm să nu refuzăm pe nimeni, dar nu putem continua așa dacă nu ne extindem. Avem 1800 de nașteri anual, față de 3500 într-o maternitate privată, dar gândiți-vă că la noi indicele de prematuritate este de 25%, față de media de 11% pe țară”, a povestit, apăsat, doctorul Crăciun.
Un zâmbet i-a fluturat pe față atunci când l-am surprins la ATI, printre incubatoare, alături de cei cinci copii aflați în stare stabilă, însă nu suficient de puternici pentru a fi transferați într-o rezervă normală.
Aparatura modernă, de calitate, este a doua dorință a medicului Crăciun, care ne-a mărturisit că a primit, de curând, un incubator de ultimă generație de la retailerul Cora România, printr-o campanie umanitară derulată împreună cu fundația “Salvați Copiii”.
“Aparatul acesta nou, Giraffe, este, dacă vreți, BMW-ul incubatoarelor. Fiind copii atât de fragili, născuți la 28 de săptămâni și care nu cântăresc mai mult de 1200 de grame, trebuie să ai acces la ei pentru diverse operațiuni fără să îi miști prea mult iar acest incubator este spațios și ne permite acest lucru”, a spus dr. Crăciun. Specialistul a mărturisit că se bazează pe sprijinul companiilor și chiar al persoanelor private pentru a avea o dotare corespunzătoare a secțiilor unde se duc bătăliile critice pentru viața copiilor.
Incubatorul a costat 130.000 de lei, fiind o donație a hipermarketului Cora Sun Plaza, din București. Banii provin, în mare parte, din donațiile clienților Cora Sun Plaza, ca parte a campaniei „Luna inimilor deschise”, care se desfășoară anual pentru a susține cauze umanitare având ca temă copiii și sănătatea acestora.
Ce îl motivează pe doctorul Crăciun să meargă mai departe, zi de zi, în condițiile în care actul medical în spitalele de stat este o misiune aproape imposibilă? “Copiii aceștia”, ne arată un panou pe care scrie “Absolvenți ai terapiei intensive neonatale”. “Urmărim evoluția acestor copii. Ce bucurie mai mare poți să ai când te sună un părinte să îți spună că fiul născut cu doar 900 de grame, care a stat luni de zile la Terapie Intensivă, este astăzi absolvent de liceu? Ne întâlnim în fiecare an cu absolvenții noștri, mă refer la copiii pe care i-am tratat. Ei ne dau energia să continuăm, pentru că avem confirmarea palpabilă că munca noastră are sens”, a mai spus doctorul Adrian Crăciun.
Cel mai dificil caz? Au fost nenumărate…însă ne-a povestit despre Maria, care s-a născut cu doar 600 de grame. “Am fost rezervați în privința șanselor ei, a stat 4 luni în Terapie Intensivă dar și-a dorit să trăiască. La vară împlinește 4 ani și este un copil normal, ca toți copiii”, a mai spus doctorul.
Ce ar fi de făcut?
“În România, natalitatea se prăbușește, mama și copilul ar trebui să fie priortate națională, după modelul Poloniei în anii 90. Dar dacă Guvernul trece la reducerea posturilor la jumătate în sectorul de stat, acesta va fi sfârștiul pentru noi, la spital”, a conchis, îngândurat, doctorul Crăciun.
EXCLUSIV/Șeful DIICOT: România a exportat criminalitate organizată în Vest. Aceasta se va întoarce la un moment dat
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro