Un ardei rosu marisor contine echivalentul a jumatate de comprimat de Vitamina C. S-ar putea ca de-acum sa mancati muraturile cu si mai mare placere.
Pentru a se pastra in stare comestibila, legumele si fructele sunt conservate casnic sau industrial prin murare, marinare, sterilizare, deshidratare, congelare s.a.m.d. Primele doua procedee, cele mai utilizate de altfel, urmaresc realizarea unui mediu acid si sarat, care este nefavorabil dezvoltarii microorganismelor.
Fructele si legumele reprezinta principala sursa de vitamina C. Toate celelalte alimente sunt foarte sarace sau chiar lipsite de aceasta vitamina. Continutul variaza in limite foarte largi, in functie de ce vegetala este vorba. Ceapa, castravetii, dovleceii, vinetele sau telina au foarte putina vitamina C. Aceeasi situatie este intalnita si in cazul bananelor, gutuilor, perelor, merelor sau strugurilor.
In schimb, ardeiul rosu, gogosarul, macesele sunt extrem de bogate – au peste 200 mg de vitamina C la suta de grame. Nu stau rau la vitamina C nici varza alba, ardeii grasi verzi, patrunjelul, urzicile sau coacazele.
E bine sa stiti ca repartitia vitaminei nu este uniforma. De obicei, ea se concentreaza in coaja si la periferia miezului. Din aceasta cauza, indepartarea cojii unor legume sau fructe le saraceste mult in vitamine. In general, cu cat plantele au beneficiat de o insorire mai buna, cu atat ele se imbogatesc in acid ascorbic (denumirea stiintifica a vitaminei C). O alta categorie de substante care se gasesc in mod natural in plante este cea a carotenilor, precursori de vitamina A, folosita de organism la „constructia” pielii, mucoaselor si in procesul vederii. „Campionii” sunt morcovii, spanacul si sfecla rosie.
Vitamina K, utila mai ales pentru buna functionare a coagularii sanguine, se gaseste in cantitati mari in varza, conopida si in alte legume frunzoase. In ultimii ani, vitamina E, cu efectul sa antioxidant, prin care celulele sunt protejate de imbatranire, a devenit o adevarata vedeta alimentara. Tot vegetalele sunt cele care asigura si ratia alimentara din aceasta vitamina, cele mai dotate fiind mazarea, fasolea, nucile, alunele, migdalele.