Este puțin surprinzător, dar ipoteza nu a venit din senin. Cercetătorii din orașul olandez Nijmegen au observat că pacienții COVID-19 cu cele mai puternice simptome aveau deficiențe majore de vitamina K.
Această vitamină, prezentă în mai multe alimente, cum ar fi spanacul, ouăle, fructe de pădure sau brânza albastră, joacă un rol în coagularea sângelui și posibil și în funcția pulmonară, spun autorii unui nou studiu.
Fiecare lucru mic ajută
Nu trebuie înțeles acum că vitamina K (sau oricare altă vitamină) ar fi un leac magic împotriva COVID-19. Nici pe departe. Dar când avem de-a face cu o boală complexă, despre care știm încă destul de puține lucruri, fiecare mic atu poate ajuta.
Deși este considerată o boală respiratorie, COVID-19 cauzează multe probleme în afara plămânilor, în special probleme legate de coagularea sângelui și degradarea fibrelor pulmonare.
Aici s-ar putea simți efectul pozitiv al acestei vitamine, spune profesorul Leon Schurgers, de la Maastricht University, coautor al acestui studiu, pentru Nutraceutical Business Review.
Nu sugerăm că vitamina K este un tratament pentru COVID-19, dar studiul nostru ilustrează că o carenţă a acestei vitamine e asociată cu un pronostic slab pentru pacienți. Astfel, ipoteza noastră este că vitamina K ar putea duce la rezultate mai bune pentru pacienți, în special în legătură cu sănătatea cardiovasculară, și poate chiar pulmonară.
Prof. Leon Schurgers, Maastricht University:
Cercetătorii au observat că pacienții COVID-19 internați la Spitalul Canisius Wilhelmina din Nijmegen aveau un nivel scăzut de vitamina K. Când au comparat 134 de pacienți cu 184 de voluntari neinfectați (grupul de control), cercetătorii au observat că pe măsură ce simptomele erau mai grave, nivelul de vitamina K era mai scăzut.
Merită notat că este doar o corelație care a fost observată. E posibil ca nu vitamina să fie cauza, și să fie un alt mecanism la mijloc. Tocmai din acest motiv, cercetătorii olandezi lucrează acum la un studiu clinic mai larg, care va analiza mai atent această legătură. Chiar și așa însă, autorii studiului spun că vitamina K nu are ce să strice.
Un posibil conflict de interese
Sfatul meu ar fi să iei suplimente de vitamina K. Chiar dacă nu te ajută împotriva unor cazuri severe de COVID-19, este bun pentru vasele de sânge, oase, și probabil și pentru plămâni.
Rob Jansen, unul dintre autorii studiului:
Dar trebuie spus că acest ultim sfat, oferit de Rob Jansen într-o declarație pentru The Guardian, frizează cu conflictul de interese. În studiul lor, cercetătorii declară că au fost finanțați de NattoPharma, o companie din Norvegia care produce suplimente de vitamina K.
Este bine cunoscut faptul că unele studii finanțate de o anumită industrie tind să fie părtinitoare – nu înseamnă neapărat că toate sunt așa, dar este ceva ce trebuie luat în seamă. Chiar și pentru studiile serioase, acest tip de finanțare atrage o urmă suplimentară de îndoială.
În acest caz, legătura dintre vitamina K și COVID-19 pare promițătoare, dar e departe de a fi dovedită. Dacă aveam nevoie de un motiv în plus să mâncăm spanac și fructe de pădure, acesta este.
Dar mai departe, rămâne ca studiile mai concludente să lămurească mai bine situația.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.