Universitatea Kuopio din Finlanda, este publicat in ziarul BMC Psychiatry. Cercetatorii au monitorizat 115 pacienti care erau tratati pentru depresie, pe o perioada de sase luni. Ei au masurat cantitatea de vitamina B12 din sangele pacientilor cand au venit prima oara la clinica, apoi din nou la controlul de sase luni.
Pacientii care au raspuns adecvat la tratamentul antidepresiv aveau concentratii mai mari de vitamina B12 in sange si la inceputul tratamentului si finalul sau. Asocierea a fost semnificativa chiar si atunci cand s-au luat in calcul alti factori, precum fumatul, consumul de alcool, tipul tratamentului urmat si antecedentele familiale ale pacientului.
Profesorul Jukka Hintikka a explicat pentru BBC News Online ca descoperirea poate fi extrem de utila, deoarece multi pacienti nu raspund la tratamentul cu antidepresive. El a spus ca nu este exclus ca Vitamina B12 sa fie necesara in sintetizarea unor substante numite monoamine, a caror carenta in sistemul nervos e una dintre cauzele depresiei. O alta teorie este ca deficienta de B12 are ca rezultat acumularea unui alt compus, homocisteina, care ar putea provoca depresia.
Profesorul Hintikka este de parere ca sunt necesare studii mai profunde in acest domeniu. „Este inca prea devreme sa sugeram ca pacientii sa ia vitamina B12 sau alte vitamine pentru a se trata de depresie. Este insa posibil ca administrarea vitaminei B sa ajute la prevenirea simptomelor depresive in cazul pacientilor care au carente”.
Studiile anterioare au aratat ca pacientii mai in varsta care sufereau de depresie au raspuns mai bine la tratament daca li s-au administrat suplimente continand vitaminele B1, B2 si B6, care maresc indirect cantitatea de B12 din sange. Un alt studiu a subliniat ca persoanele cu concentratii scazute de B12 in sange au mai multe sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer.
Vitamina B12 se gaseste in stare naturala in alimente precum pestele, laptele si produsele lactate, ouale, carnea rosie si alba.
in Marea Britanie se apreciaza ca peste 2,9 milioane de persoane sufera de depresie. sapte din zece sinucideri sau tentative de sinucidere sunt comise de persoane depresive.

 
 

Urmărește-ne pe Google News