„Baltagul” lui Mihail Sadoveanu s-a dovedit o sursă numai bună de inspiraţie pentru tineri, care s-au întrecut în a scrie prostii despre această operă literară, informează site-ul stirileprotv.ro.
„Soţul o lăsase singură acasă pe Victoria şi femeia nu înţelegea pe unde umbla de atâta vreme, aşa că a încălecat pe cal şi a mers să îl caute. Victoria nu putea să stea liniştită, pentru că calul Bator nu-i oferea iubire şi mângâieri, la fel ca soţul ei. Îi era teamă că o să-l prindă cu o femeie, dar l-a găsit mort”, a scris unul dintre elevi în lucrare.
Un alt tânăr ne explică totul despre baltag. „Baltagul este un fel de topor folosit şi în zilele noastre pentru comiterea crimelor. După acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil că avea nevoie de el pentru muncile câmpului sau ca să taie lemne”, notează elevul.
Când vine vorba despre romanul „Moromeţii”, scris de Marin Preda, analizele elevilor sunt, de asemenea, halucinante.
„Părerea mea e că Ilie Moromete lua la mişto pe toţi pentru că se credea superior din naştere. N-a avut nevoie de multă şcoală şi de aceea e idolul meu”, spune, cu sinceritate, un elev.
Dacă vă întrebaţi care sunt cele patru elemente de structură ale acestui roman, iată explicaţia unui tânăr: „Cele patru elemente de structură de la Moromeţii sunt cele patru volume. E un roman- fluviu şi n-a încăput într-o singură carte”.
Ca de obicei, elevii nu s-au abţinut să le lase mesaje profesorilor care le vor corecta lucrările. Unul dintre candidaţi nu a fost foarte sigur că a respectat cerinţa de minimum 600 de cuvinte pentru eseul dat. „N-am stat să număr cuvintele, că mai am puţin timp, dar am înmulţit cuvintele dintr-un rând cu rândurile şi mi-a dat 640”, scrie elevul.
Tot la acest capitol intră şi un tânăr care i-a anunţat pe profesori că nu-l înţelege pe Lucian Blaga. „Eu din ce a zis Blaga n-am înţeles nimic. O să mai scriu o bucată de comentariu din Moromeţii în loc”, a scris el.
Şi în caz că vreţi să aflaţi ce sinonime puteţi folosi pentru „a fermecat”, iată recomandările elevilor noştri: „a luat la vrăjeală”, „a aburit”, „a tras în ţeapă”.
Sursa: PRO TV