Pregătită în cel mai mic detaliu, sosirea în România a fost un moment de mare bucurie pentru cei doi Întâstători ai bisericilor surori, dar şi pentru miile de credincioşii români adunaţi  pe Colina Bucuriei pentru a participa la procesiunea tradiţională Calea Sfinţilor, care a început în jurul orei 16.58.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii a ajuns în România în jurul orei 16.43, fiind însoţit de o delegaţie din care făceau parte Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei,Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk, Vicar Patriarhal, Pr. Protoiereu Nicolae Balashov, vicepreședintele Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Pr. Protoiereu Andrei Bondarenko şi Pr. Alexandr Volkov, Coordonatorul Biroului de Presă,

Conducătorul Bisericii Rusiei a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care erau IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Exarh patriarhal şi conilieri patriarhali.

PF Danial a rostit un prim cuvât de bun venit pentru oaspetele său, în salonul oficial  al Aeroportului Henri Coandă.

“Ne bucurăm că ați acceptat invitaţia noastră de a comemora mărturisitorii Ortodoxiei din timpul comunismului. Ne-ați adus un mare dar, moaștele Sfântului Serafim de Sarov, care e cunoscut în întreaga Ortodoxie. Ne rugăm Sfinţilor Serafim şi Dimitrie ca vizita Preafericirii Voastre sa fie binecuvântată și binecuvântătoare”, a spus Patriarhul Daniel.

La rândul său, Patriarhul Kirill a spus că este bucuros să vină în România şi a transmis felicitări Patriarhului Daniel cu prilejul împlinirii a zece ani de la întronizare.

Am onoarea, aflându-mă acum în București, să transmit felicitările mele fratelui meu, Preafericitul Părinte Daniel, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la întronizarea sa ca Patriarh al României. Sunt bucuros să aduc un fragment din moaștele Sfântului Serafim, unul dintre cei mai iubiti sfinţi din Rusia.

Valorile Ortodoxiei sunt comune pentru români și ruși, pentru România și Rusia”, a mai spus  Patriarhul Kirill, precizând  că  relații bune pot exista doar atunci când oamenii au valori comune.

Noi, ortodocșii, trebuie sa ţinem minte ca avem valori comune. Avem un potențial imens pentru viaţa în pace, cooperare și interacţiune. Vreau să vă salut cordial, Preafericirea Voastră, pe ierarhii şi poporul român”, a mai spus Patriarhul Kirill.

Apoi, Patriarhul Kirill și Patriarhul Daniel au plecat spre Reședința Patriarhală, unde au ajuns în jurul orei 17.40.

În timp ce la aeroport avea loc ceremonia primirii patriarhului Kirill, la Patriarhie se desfăşura Procesiunea Calea Sfinților.

Două coloane de preoţi  și credincioși s-au îndreapt către Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei. La eveniment au participat  sute de preoţi din cele șase protoierii din Capitală, din protoieriile Ilfov Nord și Ilfov Sud, preoţii de caritate şi preoţii militari, şi câteva mii de credincioşi.

Au fost purtate în procesiune  icoana și moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Lemnul Sfintei Cruci (de la Parohia Sf. Vasile – Victoria), icoana și moaștele Sf. Ier. Nectarie de la Eghina și icoana Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.

Moaştele au fost apoi depuse în baldachinul special amenajat.

Între timp, delegaţiile Bisericilor Rusiei şi a României au ajuns pe Dealul Patriarhiei. Acolo, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Serghie de Solnetchnogorsk a purtat racla cu moaştele Sfântului Serafim de Sarov în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. În urma sfintelor moaşte s-au aflat cei doi Patriarhi, Preafericitul Părinte Kirill şi Preafericitul Părinte Daniel.

Părintele Patriarh Daniel a mulţumit Patriarhului Rusiei pentru participarea la hramul Catedralei Patriarhale şi pentru aducerea în dar a unui fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov.

Moaştele Sfântului Serafim de Sarov au fost confiscate de regimul comunist în 1926 şi ascunse prin diferite muzee până li s-a pierdut urma. În 1991 au fost găsite şi dăruite Bisericii Ortodoxe a Rusiei, a spus  Patriarhul Daniel.

Patriarhul României a amintit şi de atitudinea ostilă Bisericii Ortodoxe Române din timpul comunismului, evidenţiind că, în 1989, Nicolae Ceauşescu a interzis organizarea hramului Sfântului Dimitrie, iar Patriarhul Teoctist, deşi supus presiunilor politice, nu a mutat departe moaştele Sfântului Dimitrie, ci le-a dus la Biserica Sf. Nicolae Vlădica, în vecinătatea Catedralei Patriarhale.

La două luni după această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie, în 22 decembrie 1989, regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit, iar românii credincioși strigau pe străzile Bucureștilor: Cu noi este Dumnezeu!, a subliniat Preafericirea Sa.

La rândul său, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Preafericitul Părinte Kirill a mulţumit pentru invitaţia de a vizita România şi a vorbit despre evlavia de care se bucură Sfântul Serafim de Sarov în rândul credincioşilor ambelor Biserici.

Sunt bucuros să văd evlavia poporului român. Răspunzând solicitării Preafericirii Voastre am adus, în dar un fragment din moaştele Sfântului Serafim, care este iubit mult atât în România, cât şi în Rusia”, a spus Patriarhul Kirill.

Preafericirea Sa a îndemnat pe credincioşi să ceară milostivire de la Dumnezeu ca să primească duhul păcii şi al dragostei.

Pacea şi dragostea sunt valori importante pentru om indiferent de societatea în care trăieşte pentru că ele pornesc de la Dumnezeu. Într-o singură comunitate pot fi realizate deplin, iar acesta comunitate este Biserica Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească. Fie ca duhul iubirii frăţeşti autentice să împărăţească întotdeauna în inimile noastre. Fie ca legăturile dragostei dintre Biserica Ortodoxă a Rusiei şi Biserica Ortodoxă Română să se întărească continuu. Ofer cu dragoste aceste sfinte moaşte Preafericirii Voastre ca pentru rugăciunile Sfântului Serafim, Domnul să ofere prosperitate ţărilor noastre întru mulţi ani”, a mai spus Patriarhul Rusiei.

După cuvintele adresate credincioşilor de cei doi patriarhi, moaştele Sfântului Serafim de Sarov au fost purtate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul în noul baldachin al Catedralei patriarhale. Apoi, cei doi Patriarhi au mers şi s-au închinat la moaştele sfinţilor: Dimitrie cel Nou, Serafim de Sarov, Sfântul Nectarie, precum şi la un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Au urmat cei aproape o mie de preoţi şi apoi credincioşi încolonaţi pe o distanţă de câteva sute de metri în jurul catedralei.

Şi, chiar dacă au avut de aşteptat chiar şi cinci ore până să  ajungă la moaşte, oamenii nu și-au pierdut răbdarea, pentru că, după cum au spus, de fiecare data sfinţii le-au răsplătit nevoinţa.

Pe dealul Patriarhiei sunt parcate ambulanţe, maşini ale jandarmeriei, iar, la poalele dealului, este instalat un mare cort al Crucii Roşii, unde voluntarii dau o mână de ajutor celor ce au nevoie. Şi, dacă în cursul zilei mii de oameni au venit mai ales pentru procesiune, noaptea, grupuri mari de tineri cu copii, dar şi vârstinci veneau cu gândul de a sta la coadă oricât ar dura, numai să-i cinstească pe sfinţi.

CITEȘTE ȘI:

Editorial de Claudiu Sătoiu. Patriarhul Kiril și Patriarhul Daniel – doi Preafericiți, același model de autoritate

Diferențele dintre veșmintele purtate de Patriarhul Daniel și Patriarhul Kiril al Rusiei

BIOGRAFIE. Cine este patriarhul Kiril al Rusiei

FOTO & VIDEO | Patriarhul Kiril al Rusiei a ajuns la București. „Sunt foarte bucuros să pășesc pe pământul României”

 

Urmărește-ne pe Google News