Guvernatorul general al Australiei, Sam Mostyn, și prim-ministrul Anthony Albanese au fost prezenți pentru a-i întâmpina ceremonial.

Aceasta este prima vizită a regelui în Australia de când a devenit șeful statului în septembrie 2022. Înainte de a pleca de la aeroport, regina a primit un buchet de flori de la tineri.

FOTO: Regina Camilla a fost întâmpinată cu flori
Sursă: Profimedia

Regele și regina au fost duși la Admiralty House, reședința guvernatorului general, pentru o întâlnire cu prim-ministrul Australiei.

Ultima sosire oficială a unui monarh în Australia a fost în 2011, când regretata regină Elisabeta a II-a a aterizat la Canberra.

Vizita regelui Charles va include sprijinirea proiectelor de mediu, întâlniri cu lideri politici și comunitari și o revizuire navală în portul Sydney.

Înainte de sosire, un mesaj pe contul de socializare al familiei regale spunea: ,,Înainte de prima noastră vizită în Australia ca rege și regină, așteptăm cu nerăbdare să revenim în această țară frumoasă pentru a celebra culturile și comunitățile extraordinar de bogate care o fac atât de specială”.

Vizita a redeschis și întrebările despre posibilitatea ca Australia să devină republică cu un șef de stat australian. Susținătorii republicii au vândut tricouri etichetând vizita regală drept „tur de rămas-bun”. Dar monarhiștii spun că este ,,insultător” faptul că niciunul dintre cei șase premieri de stat nu va participa la o recepție oficială pentru rege în Canberra, luni.

Înainte de vizită, au fost dezvăluite scrisori între Palatul Buckingham și Mișcarea pentru Republica Australiană, în care oficialii palatului au repetat că alegerea între a deveni republică sau a rămâne monarhie constituțională aparține poporului australian.

Aceasta este cea mai mare călătorie a regelui de la diagnosticarea sa cu cancer la începutul acestui an. Tratamentul său va fi suspendat în timpul șederii sale în Australia și în următoarea etapă a călătoriei sale în Samoa, unde va participa la un summit al liderilor Commonwealth.

Urmărește-ne pe Google News