Ursul cântărește aproape 70 de kilograme, are colţi de cinci centimetri şi gheare de şapte centimetri, iar reprezentanţii Ocolului Silvic de la Râşnov cred că abia a fost ”lăsat de ursoaică”, după ce l-a crescut până la această vârstă. Animalul nu a făcut pagube foarte mari – a stricat câteva coşuri de gunoi, un gard, a răsturnat o tonetă de îngheţată și a învârtit turnicheţii de la Cetate… Însă, fiind vorba despre un animal sălbatic, în orice moment s-ar fi putut întâlni cu un om, iar întrevederea se putea sfârși cu o tragedie.

”Am fost anunţaţi că în oraş este un urs apoi, seară de seară, ursul venea, căuta prin gunoaie, mânca iarbă. Timp de o lună am avut probleme cu acest urs. Din acel moment am organizat «goane de împingere», adică îl determinăm să se întoarcă în pădure. De asemenea, i-am avertizat pe locuitorii din zonă şi le-am pus la dispoziţie câteva sfaturi despre cum evite situaţiile conflictuale cu urşii. Le-am spus oamenilor să facă zgomot când îl văd, să îl sperie. Am pus inclusiv pliante în cutiile poştale. Într-un final, împreună cu specialiştii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură «Marin Drăcea» – Stațiunea Brașov (INCDS), am reuşit să îl mutăm, după ce am primit acordul de relocare de la Ministerul Mediului. A trebuit să fie capturat de două ori, pentru că după prima relocare, ursul s-a întors la Râşnov. Acum este undeva în Bucegi, în zona Padina”, a declarat şeful Ocolului Silvic de la Râşnov, Gheorghe Puiu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

S-a «mutat» la Padina

Pădurarii de la Ocolului Silvic au patrulat în fiecare noapte. Au tras şi focuri de avertizare, însă ursul se întorcea mereu la Cetate. El a fost capturat până la urmă  la începutul lunii trecute, i s-a pus o zgardă GPS, apoi a fost dus la o distanţă de aproximativ 15 kilometri, în linie dreaptă, tot pe raza fondului de vânătoare Râşnov. După aproximativ două săptămâni, ursul însă s-a întors. A fost capturat încă o dată şi dus la aproximativ 20 de kilometri distanţă. De data aceasta, animalul  a luat-o în altă direcţie, în urma monitorizării constatându-se că s-a ”cazat” la Padina, în Bucegi.

Potrivit datelor oferite de Gheorghe Puiu, pe raza fondului de vânătoare de la Râşnov, cu o suprafaţă totală de 10.400 de hectare, administrat de ocolul silvic din localitate, au fost identificaţi 53 de urşi. Populaţia este destul de mare, având în vedere că recent, reprezentantul INCDS, Ramon Jurj, a declarat că densitatea optimă a populaţie de urs este de 20 de exemplare/10.000 de hectare de habitat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News