Trebuie să fie identitatea de gen un subiect tabu în orice discuție care ține de educație și formare profesională sau interdicția adăugată în Legea educației este un abuz care încalcă dreptul la informare, liberă exprimare și nediscriminare? Ce este în spatele ideologiei de gen? Subiectul a fost discutat, de la ora 11.00, de Adriana Nedelea cu senatorul USR Vlad Alexandrescu.
Principalele declarații ale fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu:
- Sexul este principiul fundamentat biologic. Genul este o categorie mai complexă, ține de științele sociale, este despre preferințe, despre preocupări.
- Genul se dezvoltă tot timpul cât copiii cresc.
- Nu toți băieții vor juca fotbal în curtea școlii. Nu este în afara normei acest comportament.
- Suntem într-o epocă în care oamenii au foarte multe preocupări, preferințe, iar genul este o categorie care le poate integra pe toate.
- Nu trebuie să vină cineva din Parlament să spună: fetele să stea toate la bucătărie, băieții să aducă bani în casă.
Pericole sunt și pentru fete, și pentru băieți. Pentru fete în mod special. La noi, mai ales în mediul rural, femeia trebuie să accepte ce spune bărbatul. Acest tip de comportament este motivat și încurajat de ideologia de sex.
Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii:
- Femeile au fost considerate, cel puțin declarativ, egale cu bărbații, schimbările au venit pe baza ideologiei de gen. S-a spus: ”Domnule, genurile sunt egale, deci de ce să nu fie și femeile egale cu bărbații?”
- Această ideologie vrea să impună supremația bărbatului în fața femeii. Există foarte multe cazuri de violență domestică, de abuzuri sexuale care se lasă cu traume.
- Interzicerea oricărei discuții este și ea rodul unei ideologii.
- Nu orice băiat acceptă să joace acest rol de dominație. Sunt băieți care nu se regăsesc în acest rol violent. Vor fi afectați și ei psihic, pentru că nu se identifică în acest rol.
Nici sexul nu trebuie văzut ca un viol, ci ca un comportament consimțit și care produce plăceri ambilor parteneri.
Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii:
- Când ne adresăm unor copii mai mici, nu e bine să nu facem referire la situațiile cele mai complexe ale psihicului uman. E bine însă să le dăm copiilor sentimentul și siguranța că ceea ce le place să facă, pot să facă.
- Copilul este avid de cunoaștere. Putem aborda unele lucruri legate de diversitate, este ceva normal.
Nu trebuie ca școala să fie un tunel în care un copil să intre la 6 ani și să iasă la 18 ani.
Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii:
- Școala nu trebuie să fie un acvariu în care copiii sunt ținuți cu forța și din care trebuie scoși la 24 de ani, ca și cum ar ieși dintr-o închisoare, ci trebuie să fie un spațiu deschis, în care experții să vorbească despre tot felul de lucruri.
- Femeia trebuie privită așa cum se privește ea însăși. O femeie este absolut în regulă dacă dorește să joace un rol profesional, dacă vrea să joace un rol politic, poate să fie director, poate să fie manager.
- O femeie nu este făcută doar ca să iasă cu basmaua pe cap, să se ducă doar până la biserică și să asculte cu sfințenie de bărbat.
- Nu există niciun temei biologic pentru care o femeie să nu poată să fie manager, politician sau casnică.
- Bărbatul este la fel. Nu mi se pare un element de discriminare asupra felului în care un bărbat se concepe pe el însuși. Ideea asta că bărbații trebuie să facă ceva, iar femeile altceva nu este în regulă.
- Această lege, votată de PSD și PNL, propusă de PMP, ne duce în urmă la a concepe bărbatul și femeia în niște roluri fixe, din care nu ar trebui să iasă decât sub sancțiunea socială.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro