Cuprins:
În noaptea de 18/19 august anul trecut, Vlad Pascu a intrat cu mașina, având peste 100 km/h, într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă Vama Veche de 2 Mai. În urma impactului, doi tineri au murit și alţi trei au fost răniţi.
Testat pentru droguri, după accident, Pascu a ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine, metamfetamine şi ecstasy. El e arestat preventiv din 19 august anul trecut, iar în prezent se află în Penitenciarul Poarta Albă.
Aparatul lui de tuns a devenit aparat de tatuat
Pe 3 martie anul acesta, Vlad Pascu i-a dat unui coleg de penitenciar, Andrei Chidoveţ, aparatul de tuns pe care şi-l cumpărase de la magazinul unităţii. Gardienii de la Poarta Albă s-au prins de asta, după ce Chidoveţ a transformat acel aparat într-unul de tatuat.
Potrivit legii, persoanelor private de libertate le este interzisă „transmiterea de bunuri, în alte condiţii decât cele admise”.
Comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Poarta Albă a dispus sancţionarea lui Vlad Pascu cu suspendarea pe o lună a dreptului de a primi vizite.
El a contestat, prin avocat, sancţiunea disciplinară primită, dar judecătorul de supraveghere i-a respins plângerea. Împotriva acestei decizii, Pascu a făcut contestaţie la Judecătoria Medgidia.
Avocat: „Se încearcă cumva demonizarea lui, într-un mod exagerat”
În sala de judecată, cauza lui Vlad Pascu a fost susţinută de doi avocaţi. Potrivit motivării instanţei, primul dintre apărători a încercat să-l înduplece pe judecător spunând că Pascu nu a primit nimic în schimbul aparatului de tuns, că nu ştia că celălalt îl va transforma într-un aparat de tatuat, şi el „doar i-a împrumutat aparatul de tuns ca fiind un obiect de igienă personală, care nu are un regim special, poate fi achiziționat din magazinul penitenciarului”.
Celălalt avocat care l-a reprezentat pe Pascu a fost mult mai incisiv în pledoaria sa.
„Nu avem de-a face cu un bun care a fost introdus de afară, cu un bun care era prohibit. Era un bun de igienă personală, un bun pe care puteau să-l împrumute între ei, exact în scopul de igienă personală”, a susţinut avocatul, în sala de judecată.
Apărătorul lui Pascu a mai spus că sancțiunea aplicată de penitenciar este „disproporționată” şi „nu ar fi trebuit să existe”, iar el nu poate admite că „Pascu se face vinovat de toate relele din lume, doar pentru că este un circ mediatic în ceea ce privește faptele pentru care a fost trimis în judecată (dosarul accidentului – n.r)”.
Avocatul a adăugat că:
„Vlad Pascu este privit puțin mai diferit de oricare altă persoană privată de libertatea și se încearcă cumva demonizarea lui, într-un mod exagerat. Solicit instanței de judecată să analizeze din această perspectivă și să constate că, de fapt, nu este vorba de o abatere, așa cum a fost încadrată, deosebit de gravă, fiind vorba de un aparat de tuns, nu de o mitralieră”.
Instanţa nu a fost impresionată de argumentele avocaţilor, iar pe 9 octombrie, Judecătoria Medgidia a respins, ca nefondată, contestaţia lui Vlad Pascu. Sentinţa e definitivă, iar el a fost obligat şi la plata sumei de 500 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare.
Procesul pentru interviul dat din spatele gratiilor
Pe rolul Judecătoriei Medgidia mai sunt alte două dosare în care Pascu a contestat sancţiunile primite în Penitenciarul Poarta Albă.
În mai anul acesta, i-a fost suspendat pe 3 luni dreptul de a primi vizite, după ce, prin intermediul tatălui său, cu care vorbea la telefon, i-a acordat un interviu din închisoare protestatarului Marian Moroşanu, zis „Ceauşescu”.
Contestaţia împotriva acestei sancţiuni se judecă încă. La ultima şedinţă de judecată, potrivit încheierii, unul dintre avocaţii lui Pascu a cerut ca instanţa să încuviinţeze, ca probă, „audierea celor două persoane implicate în acest cvasi interviu”. Judecătorul a precizat că acest aspect va fi pus în discuţie mai târziu, pe fond.
Al doilea avocat a solicitat instanței să emită o adresă către Poarta Albă, pentru a se afla „dacă lui Vlad Pascu i s-a prelucrat Regulamentul penitenciarului, pentru că nu poţi să impuți cuiva ceva despre care acesta nu are cunoştinţă că este interzis”.
Instanţa a admis cererea avocatului. Dar el a insistat că nu vrea ca Penitenciarul să trimită „un proces-verbal făcut pe genunchi de cineva, undeva”, ci doreşte „un proces-verbal semnat de Vlad Pascu, că a luat la cunoştinţă, nu un proces-verbal în care să se menţioneze că i s-a adus la cunoştinţă, iar el a refuzat să semneze”. Următorul termen al acestui proces este pe 31 octombrie.
Vlad Pascu a primit o a treia sancţiune disciplinară în vara acestui an. El a contestat-o la Judecătoria Medgidia în august, dar primul termen al procesului e abia pe 28 noiembrie.
Potrivit legii, „plângerea formulată împotriva hotărârii comisiei de disciplină suspendă executarea sancțiunilor disciplinare”.
Procesul de la Mangalia bate pasul pe loc din iunie
La Judecătoria Mangalia, în procesul în care Vlad Pascu e judecat pentru uciderea celor doi tineri în accidentul de anul trecut, nu se mai întâmplă nimic din luna iunie.
Atunci, judecătoarea Claudia Berevoescu a aprobat cererea avocatului Adrian Cuculis, ca doi dintre studenții răniți, Cristina I. şi Alex C., să fie examinați la INML, ca să se constate dacă ei au suferit vreo infirmitate permanentă. Rezultatul e important în stabilirea atât a cuantumului daunelor morale, cât și a încadrării juridice a acuzațiilor lui Vlad Pascu. Pentru vătămarea corporală ce a cauzat o infirmitate, el ar putea primi 6 luni în plus la pedeapsă, dacă va fi găsit vinovat.
Din iunie, au fost trei termene amânate, în aşteptarea acestor expertize. Până la 18 octombrie, INML nu terminase de redactat ambele rapoarte cerute de instanţă, pentru că, potrivit unor surse judiciare, expertul parte desemnat de familia Pascu a solicitat ca, în cazul ambelor victime, să fie cerute şi referatele medicale, iar asta a dus la întârzierea finalizării expertizelor.
Următorul termen al procesului de la Judecătoria Mangalia a fost stabilit pe 15 noiembrie.
Foto: Vlad Chirea
dorusan • 28.10.2024, 18:12
Să înfunde pușcăria! A curmat 3 vieți și tot e arogant în închisoare ca și în libertate?! E clar că nu aduce plus valoare unei societăți indiferent ce talente are. Poate știe să cânte la fagot, deținuții apreciază. Stă bine unde e acum, cu mai puține pretenții și mai puțin prin presă.
Aaallleeexxxaaa • 28.10.2024, 17:26
Asta nu merită nimic...un arogant și un pârlit...din cauza părinților este asa... A luat 3 vieți..nici măcar nu conștientizează cât este dr grava situația...asta nu merită să mai vadă lumina zilei..doar printre gratii...copiii aia..sunt a 2 m în pământ cu țărâna în gură...nu am cuvinte...
csaba • 28.10.2024, 16:16
Tot circul se datorează corupției, procurori și judecători mituiți, altfel nu se explică tergiversarea anchetei, fapta este clară, ai băut, ai consumat droguri, omor calificat premeditat, nu se pune din culpă, numai un judecător corupt poate să spună așa ceva sau mai poate interveni inl-ul, dacă se tergiversarseaza mult va ieși negativ la alcool și droguri!!!