Jean Andrei, fostul soț al judecătoarei Laura Andrei de la Curtea de Apel București, l-a reprezentat pe Vlad Pascu joi, 14 martie, în sala de ședințe a Judecătoriei Mangalia, la procesul la care tânărul a participat prin videoconferință, din arest.
Andrei este un fost notar despre care magistrații de la Înalta Curte au reținut că a sprijinit gruparea infracțională din Dosarul retrocedării plajelor din Constanța, cel în care Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.
Pentru rolul său în dosarul retrocedărilor, Jean Andrei a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, iar asta pentru că o parte dintre infracțiunile de care era acuzat s-a prescris.
Jean Andrei, printre inculpaţii care au scăpat „ieftin”
După condamnarea definitivă, Jean Andrei și-a pierdut calitatea de notar, dar a rămas profesor la Facultatea de Drept de la Universitatea București, unde predă dreptul roman.
Mai nou, din data de 30 mai 2023, Jean Andrei figurează și ca avocat definitiv în Baroul București, în pofida faptului că are o condamnare penală. Judecătorii de la ÎCCJ spun că cei trei notari implicați în dosarul lui Radu Mazăre, prin conduita lor, „au adus atingere prestigiului profesiei pe care o exercită și au afectat încrederea publică ce trebuie să însoțească orice act notarial”.
Argumentația apare în motivarea deciziei prin care fostul primar al municipiului Constanța Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare.
Un număr de 32 de persoane au fost găsite vinovate în acest caz, în care s-au dat sentințe totale de 120 de ani de închisoare, iar zeci de hectare de teren s-au întors în proprietatea statului român sau a orașului Constanța.
Înalta Curte: Notarii au sprijinit gruparea infracțională a lui Radu Mazăre
Cei trei notari care au au fost găsiți vinovați în acest caz sunt Aurel-Jean Andrei, Cristina Budei și Ruxandra-Luminița Darie.
Fiecare au fost condamnați la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni. În cazul altor fapte pentru care au fost judecați, instanța a constatat că acestea s-au prescris.
- „În privința inculpaților Andrei Aurel Jean, Budei Cristina și Darie Ruxandra Luminița, notari publici, aceștia au sprijinit gruparea infracțională constituită la nivelul Primăriei Constanța, încheind în deplină cunoștință de cauza acte notariale false în beneficiul unor infractori.
- Conținutul elaborat al actelor întocmite, ca și succesiunea acestora, demonstrează că în cazul acestor inculpați nu se poate vorbi despre o neglijență în exercitarea profesiei, ei fiind pe deplin conștienți că respectivele acte vor fi folosite în procedurile prevăzute de Legea nr. 10/2001, care vor fi astfel deturnate în favoarea unor persoane neîndreptățite la măsurile reparatorii prevăzute de lege.
- Prin conduită lor infracțională, acești inculpați au adus atingere prestigiului profesiei pe care o exercită și au afectat încrederea publică, care trebuie să însoțească orice act notarial”, motivează Înalta Curte.
Magistrații au explicat că se impune în acest caz o pedeapsă orientată spre minimul special, dar deoarece procesul a durat un deceniu, „în cauza judecată a depășit o durată rezonabilă”, instanța a compensat această încălcare a drepturilor prin aplicarea unei pedepse sub minimul special.
„Ca modalitate de executare a pedepselor, instanța de apel apreciază că inculpații Andrei Aurel Jean, Budei Cristina și Darie Ruxandra Luminița au înțeles atingerea pe care au adus-o valorilor apărate de legea penală și își vor modifica pe viitor conduita în sensul respectării acestora, fără a fi nevoie de privarea de libertate a acestora. În consecință, va dispune suspendarea condiționată a executării pedepselor pe durata unui termen de încercare”, motivează Înalta Curte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
DoarDiviziaB • 15.03.2024, 13:16
Normal ca mana pe mana se spala. In acest caz mana pe mana se apara. Este tragic faptul ca un astfel de personaj are parte de o judecata atat de complicata. In cazul lui este foarte simplu. Este vinovat. Completul de judecata sa decida doar cat sa primeasca.