Jurnalistul spune că un comentariu lăsat de o persoană pe unul din conturile sale referitor la modul de acțiune al susținătorilor partidului AUR i-a atras atenția.
Iată comentariul:
„Toate frățiile ortodoxe au susținut AUR. Nu știți cine sunt? Poate ar fi bine să aflați, fenomenul frățiilor crește sub radarul mainstream media de ceva ani buni și devine din ce în ce mai puternic. Fiecare frăție are pagina de facebook, susținători și rețele de comunicare, se coagulează în jurul unui vorbitor charismatic din Biserica Ortodoxă. Le puteți urmări să vedeți electoratul AUR și benefic ar fi să fie analizați cu curiozitatea de a gândi o strategie pentru atragerea acestui electorat. Au foarte mulți tineri și voci monahale influente în spate”.
„Sincer să fiu, nu știam că există acest gen de organizare în rețele îndrumate direct de Biserică și în niciun caz nu știam că toate frățiile ortodoxe au susținut AUR. Dacă e adevărat, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă foarte serios”, notează Vlad Petreanu pe blogul său.
Jurnalistul mai scrie că „frățiile ortodoxe au o istorie nefericită în România. Au fost un instrument de organizare și îndoctrinare a tinerilor legionari («frățiile de cruce» organizate de Zelea Codreanu)”.
Jurnalistul a reaminit și de frăția ortodoxă înființată de mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania.
„În urmă cu ceva mai mult de un deceniu, mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania, a stârnit un mare scandal când a înființat o astfel de frăție ortodoxă, trecând pe lista susținătorilor diferite personalități ale vremii care, după aceea, au negat că ar fi fost consultate. La fel ca mulți alți preoți ortodocși, și Bartolomeu Anania a fost legionar în tinerețe, iar legătura între trecutul său și o nouă «frăție ortodoxă» s-a făcut aproape automat. Că a mai fost și securist după venirea comuniștilor e aproape de la sine înțeles.
Presupun că scandalul de-atunci a fost o lecție pentru cei animați de astfel de idei. «Frățiile» ulterioare au menținut un profil mult mai discret”, a scris Vlad Petreanu.
În acest context, cu totul altfel îmi sună acum „avertismentul” PF Daniel, de la sfârșitul lunii octombrie, care a spus într-una dintre liturghii că regimul comunist a căzut după ce a interzis pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie – o aluzie străvezie la măsurie antiepidemice luate de guvernul Orban.
Jurnalistul Vlad Petreanu:
„Toate aceste stări de fapt, legături și efecte politice ridică o serie de întrebări foarte serioase privind rolul și poziția BOR în societate. Acesta nu poate fi unul politic și în niciun caz de organizare cvasisubversivă, cu inspirație legionară, a unor rețele de susținere a unui partid. BOR trebuie să se ferească ca dracu de tămâie de zona asta – dacă mai poate – că n-are cum să se termine bine pentru nimeni; am mai văzut asta în istorie”, a încheiat jurnalistul Vlad Petreanu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro