Criza din Republica Moldova a luat sfârşit în timpul weekendului, după o săptămână de când Partidul Democrat a refuzat să recunoască formarea unui nou Cabinet, votat de Parlament, al proeuropenilor din Blocul ACUM şi al socialiştilor preşedintelui Igor Dodon. Vineri, însă, PD a anunţat că renunţa la putere şi trece în opoziţie. Sâmbătă s-a aflat că liderul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc (care nu a fost lăsat de preşedinte să devină premier din cauza problemelor de integritate), a fugit din ţară.

Vlad Plahotniuc vine acum cu primele explicaţii şi spune că a plecat din Republica Moldova pentru a-şi apăra familia.

„Am nevoie de timp pentru a-mi securiza familia, după ce a trecut prin momente grele, inclusiv după o tentativă de răpire eșuată a mea, care a avut loc anul trecut, când mă aflam într-o vizită peste hotare. Copiii mei sunt speriați, familia mea este speriată și nu se simte în siguranță nicăieri. Familia mea are nevoie mai mult ca oricând să fiu lângă ea și eu voi sta cât este necesar, pentru ca să treacă cu bine peste aceste momente și să se simtă în siguranță”.

Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova

El afirmă că Republica Moldova nu este o ţară sigură, pentru că există forţe care doresc să preia conducerea „cu forţa”.

Liderul PD mai spune însă şi că „face planuri”.

„Am nevoie de o pauză, dar nu pentru a mă odihni, cei care mă cunosc știu că nu-mi place odihna, știu că nu pot sta departe de proiectele noastre și de echipă. Ceea ce fac în aceste zile este să lucrez la mai multe planuri, iar cel mai important este cel prin care să reușim să readucem stabilitatea în Moldova și liniștea de care cetățenii au nevoie”, a scrie Plahotniuc, pe Facebook.

Opoziţie din exil

Vlad Plahotniuc spune că s-a gândit la varianta de a ieşi din politică, însă preferă să rămână liderul PD pentru ca formaţiunea să nu se scindeze.

„Am discutat în aceste zile cu colegii ce trebuie făcut pentru ca Partidul Democrat să activeze cât mai eficient mai departe. Am stabilit că vom face o opoziție activă și nu vom permite preluarea Republicii Moldova de către grupări de interese din afara țării. Moldovenii trebuie conduși din interiorul țării, nu din afara ei, Moldova trebuie să rămână liberă și independentă, nu să devină anexa unei alte țări sau teritoriul, pe care vreun stat își face jocurile și ne umilește cetățenii”, scrie preşedintele PD.

El susţine că încă de la începutul săptămânii trecute, respectiv după declanşarea crizei, PD intenţiona să renunţe la putere. Liderii PD declarau însă public cu totul altceva atunci, inclusiv într-un interviu pentru Libertatea.

„Alternanța la putere este un proces firesc și necesar într-o democrație. Partidul Democrat o acceptă și o va respecta, am demonstrat că nu ne ținem de putere. Ne-am fi dorit însă ca acest lucru să se întâmple democratic și nu prin încălcări ale legii, prin crearea unor precedente, care vor afecta grav Moldova pe termen lung. Noi ne-am fi dorit ca, în locul nostru, la guvernare să vină alți politicieni, care să acționeze la fel de independent cum a făcut-o PDM, nu niște marionete ale unor forțe străine”, mai scrie liderul PD.

Citeşte şi: VIDEO | Microbuzul fără șofer și curierii-roboți, invențiile viitorului în Estonia de astăzi! Experiență SF în campusul Universității Tehnice. CORESPONDENȚĂ DIN TALLINN (3)

 
 

Urmărește-ne pe Google News