Intervenția lui Vlad Voiculescu în emisiunea Adriana Nedelea la FIX vine în ziua în care Libertatea a dezvăluit că bolnavii de COVID care ajung să fie intubați nu au aproape deloc șanse de supraviețuire. La ”Marius Nasta”, din 44 au supraviețuit 2!

Iar drama se repetă în spitalele din toată țara, unde, recunosc medicii, ”numărăm pe degetele de la o mână” supraviețuitorii COVID intubați.

Mortalitatea COVID ridicată a plasat România pe locul doi în Europa, după Cehia, și nu e singura problemă sanitară cu care se confruntă țara noastră în al doilea val al pandemiei.

Locurile la Terapie Intensivă sunt din ce în ce mai puține, pe măsură ce numărul de cazuri noi crește. Din spitale lipsește personalul. Spitalele modulare nou înființate au probleme. Iar resurse importante stau sub cheie, în loc să fie folosite.

”Orice criză de sănătate, cum a fost Colectiv, cum este Covid-19, e ca o hârtie de turnesol. Ne arată care este capacitatea spitalelor și care e capacitatea guvernului de a organiza lucrurile”, a declarat fostul ministru al sănătății, în prezent viceprimar responsabil pentru sănătate în Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan.

În ultimele 6 luni s-a făcut foarte putin și mai degrabă la nivelul unor cârpeli. Nu s-a făcut training pentru personalul medical. La începutul crizei nu existau echipamente medicale. Și în continuare avem impresia că autoritățile acționează în urma celor văzute la TV, în loc să pregătească lucrurile corespunzător.

Vlad Voiculescu:


Principalele declarații făcute de Vlad Voiculescu în emisiune

  • Am devenit ministru imediat după scandalul Hexi Pharma, când lucrurile deveniseră cât de cât clare pentru public și anume ilegalitățile și lucrurile complet impardonabile care s-au întâmplat în spitalele din România, cu achiziții fără respectarea normelor legale, cu produse care nu respectau niciun fel de criteriu de calitate.
  • În perioada aceea, îmi amintesc cu groază cum anumiți manageri voiau să păstreze dezinfectantul pentru că altfel ar fi trebuit să răspundă în fața Curții de Conturi. Se spunea că până nu avem o decizie finală a instanței nu vom putea să acționăm în niciun fel împotriva unei companii care punea pe piață produse neconforme.
  • Îmi amintesc că România nu avea o legislație pentru biocide în general și a trebuit să apelăm la un expert al Comisiei Europene.

Cred că societatea românească s-a trezit, mai ales cu privire la ceea ce se întâmplă în spitale. Și cred că ceea ce s-a întâmplat atunci la Colectiv și apoi descoperirile jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor de atunci, apropo de Hexi Pharma și tot ce a urmat, au jucat un rol esențial.

Vlad Voiculescu:

  • Tot ce s-a întâmplat după este un rezultat al acestei treziri a societății. Toate protestele din ultimii ani și toată schimbarea de atitudine a societății, care nu mai acceptă orice de la politicieni și în general de la cei care au puterea, cred că aceasta este schimbarea fundamentală de care putem să ne bucurăm.

  • Este greu de tolerat, de înțeles cum așa ceva poate să dureze atât de multă vreme și să nu avem claritate pe dosare precum Colectiv și Hexi Pharma, iar instituțiile guvernului sau chiar spitalele încă au foarte multe de recuperat.
  • Vedem întârzierea între viteza pe care a prins-o simțul civic și felul în care se schimbă instituțiile statului. Iar schimbarea în instituțiile statului vine, din nenorocire, doar prin politică. Iar ciclurile politice sunt o dată la patru ani.
  • Există foarte multă dreptate în ce spunea Kovesi acum câțiva ani. Anchetele jurnalistice și anchetele penale trebuie să constituie doar un punct de plecare.
  • Trebuie să acționăm pe legile Ministerul Sănătății și Parlamentului și pe de altă parte trebuie să acționăm la nivelul celor care le aplică, adică management de spitale, autorități locale și centrale care cu adevărat să prioritizeze interesul pacientului.
  • Nu am preluat încă mandatul de viceprimar responsabil pentru Sănătate, sper să se întâmple în următoarele 7-10 zile. Cu siguranță avem nevoie de un alt management al spitalelor care țin de PMB, vorbim de 19 spitale, avem nevoie de o integrare mai bună a serviciilor care țin de PMB cu cele care țin de Ministerul Sănătății.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News