Declarațiile ministrului sănătății vin în contextul în care mai multe țări europene care utilizează AstraZeneca iau în calcul folosirea altui vaccin pentru rapel, în cazul persoanelor care au primit prima doză de AstraZeneca, și limitarea administrării acestui ser la anumite categorii de vârstă.
Încă dinaintea comunicatului oficial al EMA, pe 6 aprilie, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinare din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, a declarat că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză.
Întrebat de Libertatea despre poziția României în legătură cu acest vaccin, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a spus atunci că țara noastră va aștepta comunicatul oficial al Agenției Europene a Medicamentului și recomandările acesteia referitoare la AstraZeneca, înainte de a se lua o decizie.
Agenția Europeană pentru Medicamente a confirmat pe 7 aprilie că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca.
Apoi, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că o legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine este „plauzibilă, însă nu confirmată”.
Astăzi, 8 aprilie, a avut loc o videoconferință online susținută de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, INSP, Comitetului de vaccinare şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în legătură cu folosirea vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca în România, au declarat surse medicale pentru Libertatea.
Concluzia urmează să fie anunțată la ora 16.00, de Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.
Foto: Profimedia