Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu:
- M-am asigurat că pacienții vor fi transferați în alte spitale în București în care să poată fi îngrijiți, e primul lucru pe care l-am făcut imediat după ce am aflat, după care am plecat către spital. În ceea ce privește cauza tragediei de ieri există o anchetă în desfășurare, iar primele date tehnice au fost comunicate aseară de către Raed Arafat.
- Preocuparea noastră este pentru pacienți, indiferent în ce unitate sanitare se află. Trebuie spus că unitatea sanitară Victor Babeș nu este în subordonarea Ministerului Sănătății, asta nu înseamnă că din primul moment nu am fost acolo.
Știm deja că sistemul sanitar este suprasolicitat, că oamenii sunt obosiți, că echipamentele sunt la limită, dar asta nu justifică o tragedie.
Vlad Voiculescu:
- Am solicitat azi la Direcția de Sănătate Publică a municipiului București avizul de funcționare al unității mobile de terapie intensivă, DSP a eliberat în data de 9 aprilie avizul de funcționare cu caracter temporar pe perioada stării de alertă, la fel ca în alte cazuri.
- Din punctul de vedere al DSP în urma evaluării documentației și a expertizării unitatea mobilă respectă normele de igienă și de sănătate publică. Am solicitat de asemenea, DSP-urilor să prezinte toate avizele acestor unități mobile, iar o echipă a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor medicale va face parte din echipa de anchetă și este coordonată de către Parchet.
- Conform raportării zilnice a spitalelor azi avem 1.687 de paturi de terapie intensivă avizate de DSP și suplimentare. 1.582 avizate plus 105 paturi suplimentare, dintre acestea 50 sunt destinate copiilor.
- Există 50 de pacienți ATI internați în plus față de paturi, numărul variază zilnic în funcție de situația locală. Azi avem 846 pacienți, în UPU, 20 intubați, 134 pe ventilație noninvazivă
Vlad Voiculescu a fost întrebat la ce oră a aflat despre tragedia de la Babeș.
„Ora a fost precizată de mine deja, după ora 18.00 am aflat. Primul lucru făcut a fost să sun la alte spitale pentru transferul pacienților. După 18.30 am ajuns la spital”, a spus ministrul.
Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienți. Când am ajuns la Victor Babeș m-am interesat de situația celorlalți pacienți. M-am asigurat că poliția și familiile pacienților sunt anunțate.
Vlad Voiculescu:
„Cu domnul Arafat am vorbit imediat după ora 18.00. La spital, procedurile sunt destul de clare: salvarea pacienților, transferul pacienților, după care, fiind vorba de decesul unor persoane, a fost anunțată poliția”, a mai spus Voiculescu.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9Monica Althamer, secretar de stat, a completat că la ora 19.25 ministrul a solicitat să fie anunțată politia, în condițiile în care personalul de la fața locului s-a ocupat de pacienți.
„La 17.47 am vorbit cu managerul spitalului, după care l-am informat pe ministru. A confirmat că trei persoane sunt în stop și că există un incident”, a mai spus Althamer.
Nu avem indicații că defecțiunea e dinăuntrul tir-ului, dar nu puteam să știm lucrul ăsta. Știm că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-o dată. Din explicațiile DSU știm că a fost o problemă care ține de presiunea oxigenului și asta ar fi putut duce, este o supoziție la oprirea tuturor ventilatoarelor.
Ministrul Sănătății:
„Am avut discuții cu domnul Arafat care m-a asigurat că aceste unități sunt verificate la două luni, m-a asigurat că toate condițiile tehnice sunt îndeplinite. E un lucru pe care îl verifică și DSP-urile, avizele sunt în ordine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să vedem ce s-a întâmplat acolo. Ancheta ar trebui să ne arate cauzele tehnice, dacă a fost o chestiune tehnică care ține de echipamente sau o greșeală umană”, a mai spus Voiculescu.
Întrebat de ce nu a participat și la conferința susținută luni seară de Florin Cîțu, Voiculescu a răspuns: „Premierul l-a chemat pe Raed Arafat la conferința de presă pentru a comunica pentru ca cel care e direct implicat în operarea unității mobile să ofere toate detaliile tehnice. Dacă m-ar fi invitat, aș fi mers. Explicațiile de ieri au fost binevenite”.
Voiculescu a mai explicat că Ministerul Sănătății colaborează cu DSU.
„În practică nu există nimic de discutat legat de ce s-a întâmplat ieri. Am aflat ce s-a întâmplat acolo, am discutat imediat cu domnul Arafat, cu premierul, am încercat să discut cu primarul. Un grup de lucru nu putea face nimic suplimentar față de ce s-a făcut: transferul pacienților, vorbesc de cei cinci, care sunt din fericire bine, restul a fost o chestiune de comunicare, explicare”, a mai explicat el.
Alte declarații făcute de Vlad Voiculescu:
- A existat un dialog cu toți managerii spitalelor și fiecare a menționat la data respectivă că, în urmă cu câteva zile, o companie care a realizat lucrările de aprovizionare cu oxigen a trebuit să reia o lucrare făcută de altă companie. Lucrarea a fost refăcută de firma care punea la dispoziție oxigenul.
- E vorba de o companie care a făcut o lucrare cu o țeavă de o anumită dimensiune care a fost înlocuită de o altă companie. Nu aș vrea să pronunț numele companiilor, dar datele sunt publice puteți să le cereți de la Victor Babeș. E o instalație făcută pentru unitatea mobilă. Ca să fie pusă în funcțiune a fost nevoie de două lucrări.
- Noi nu avem această informație, cum că la momentul incidentului nu ar fi fost cineva acolo. Rămâne ca lucrul acesta să fie verificat.
- Ministerul Sănătății nu poate stăvili numărul de pacienți, ci să îngrijească și salveze pacienții. MS împreună cu toate spitalele, cu DSU și alte instituții să crească capacitatea. Vorbim de numărul de paturi, nu de mobilă, ci de echipe de oameni care sunt în număr limitat. Problema pandemiei nu poate fi rezolvată doar de minister, e nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Mă simt responsabil pentru tot ceea ce fac. Ieri s-a făcut tot ce s-a făcut pentru pacienți.
Monica Althamer: „Incidentul de ieri a fost gestionat în aproape o oră”
„Pacienții erau transferați la ora 18.30 se aflau în unități sanitare. Echipe medicale alergau cu butelii de oxigen, resuscitau. Asta se întâmplă într-un astfel de moment. O celulă de criză constituită în momentul în care cadrele medicale salvau vieți și nici nu au apucat să anunțe poliția? Despre asta vorbim? Vorbim despre niște timpi”, a spus Monica Althame, secretar de stat în ministerul Sănătății.
______________________________________________________________________________
Luni seara, Voiculescu transmisese condoleanțe familiilor îndoliate și anunțase că va cere „un control asupra problemelor tehnice” care au dus la tragedie. În urma defecțiunii, cei opt pacienți COVID în stare critică au rămas neventilați cu oxigen, iar trei dintre ei au murit.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 ancheta în cazul decesului celor trei pacienţi.
Foto: Agerpres
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro