La trei ani de la incendiul devastator care a avut loc în clubul Colectiv din Capitală, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că nicio țară din Europa nu le-ar refuza cetățenilor ei dreptul de a se trata în străinătate, așa cum s-a întâmplat în România după imediat după tragedie.
„Nicio țară din UE nu s-ar descurca cu o sută și ceva de victime care ajung în spital și trebuie să fie tratate de urgență. În același timp, nu cred că a fost vreodată o țară în Europa care să nu se achite de responbsabilitățile pe care le are față de propriii cetățeni așa cum a făcut-o România în 2015, și anume să refuze transferul pacienților pentru zile întregi în centre specializate”, a afirmat Vlad Voiculescu la postul de televiiune Digi 24.
„Avem medici care au făcut tot ce au putut la Colectiv, dar au făcut tot ce au putut în condițiile în care nu trataseră niciodată un mare ars. Sunt spitale în București, majoritatea spitalelor care au tratat mari arși după Colectiv nu avuseseră niciun fel de experiență cu astfel de cazuri înainte”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.
Vlad Voiculescu a atras atenția și asupra infecțiilor din spitale:
„E un dezastru acum ce se întâmplă, iar dacă vă uitați la raportul pe care l-am solicitat în 2016 și a fost publicat abia în 2018, după ce a fost ascuns de minister un an de zile, raportul ECDC, care este autoritatea în materie de infecții nosocomiale la nivel european, în acel raport e scris negru pe alb că avem bacterii în spitale pe care le exportăm deja și avem bacterii în spitale cu care în câțiva ani nu se va mai putea lupta. Pentru că noi nu ne facem treaba, nu păstrăm igiena în spitale, folosim în mod complet aiurea antibiotice în spitale, iar bacteriile astea multirezistente curând nu o să mai poată fi combătute cu nimic”.
Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, după ce la clubul bucureştean Colectiv, din str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4, a izbucnit un incendiu. În club, trupa Goodbye to Gravity susţinea un concert de lansare a unui nou album. Incendiul izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului s-a extins rapid, soldându-se cu numeroase persoane decedate şi rănite. În urma tragediei şi-au pierdut viaţa 64 de persoane. Dintre acestea, 27 au murit în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre ei fiind fotografi, artişti, elevi olimpici şi studenţi străini. Alți 147 de oameni au fost răniți. Între victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului s-au aflat şi membri ai trupei Goodbye to Gravity – basistul Alex Pascu, bateristul Bogdan Lavinius Enache, chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro