Guvernul va adopta în ședința de miercuri, 13 ianuarie, Ordonanța de Urgență care va lămuri cine și din ce bani va susține următoarele două etape de vaccinare, cele în care se vor imuniza milioane de români.
După disputele cu unii primarii, Voiculescu a spus că Executivul își va asuma cea mai mare parte a costurilor, cea cu plata personalului.
„Nu e vorba de un bonus, e vorba de plata unor ore suplimentare. Pentru unii dintre medici și asistente este un contract separat de muncă și vorbim, de asemenea, despre o schemă de bonusare pentru medicii de familie care se vor implica într-un aspect esențial, al informării pacienților, al programării pacienților și apoi al monitorizării celor care primesc vaccinul. Costurile estimate sunt de 1,4 miliarde”, a transmis demnitarul.
În suspans au rămas costurile privind asigurarea logisticii. Ministrul sănătății a spus, ironic, că acestea nu ar trebui să bage în faliment primăriile.
„Vorbim de lucruri simple. Într-un centru de vaccinare, trebuie să fie o canapea, câteva scaune, câteva măsuțe și câteva panouri de despărțire. Singurul lucru mai complex este o chiuvetă, deci nu vorbim despre construcții noi, nu vorbim despre lucruri somptuoase, trebuie să fie curat și o temperatură decentă”, a mai afirmat Voiculescu.
Discuțiile dintre edili și ministru au apărut pe 9 ianuarie, după ce primarii au acuzat Ministerul Sănătății că nu le dă bani pentru organizarea centrelor de vaccinare anti-COVID. Disputa legată de finanțarea la nivel local a campaniei de vaccinare s-a transformat, ulterior, într-un atac al lui Emil Boc la adresa ministrului sănătății. Vlad Voiculescu s-a apărat, spunând că proiectul de OUG a fost trimis spre consultare tuturor asociațiilor care reprezintă autoritățile locale.