„Astăzi, la «Matei Balş» a fost identificat un virus cu tulpina sud-africană. Nu este primul în ţară. Cu atât mai mult, regulile trebuie respectate”, a declarat Voiculescu la Guvern.
Primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a COVID-19 în România au fost identificate la începutul lunii martie. MedLife a anunțat, pe 5 martie, primele două cazuri în urma analizării aleatorie a unui lot de 93 de probe.
Ulterior, INSP a confirmat: „Primul caz este o persoană de sex feminin, din București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul a fost confirmat cu B.1.351”. Al doilea caz este „un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată”.
Fosta jurnalistă Liana Alexandru a mărturisit, într-o postare pe pagina ei de Facebook, preluată de HotNews, că este unul dintre cei doi pacienți cu COVID-19 în cazul cărora s-a depistat, pe 5 martie, tulpina sud-africană a SARS-COV2.
OMS: Tulpina din Africa de Sud este la fel de contagioasă ca și tulpina din Marea Britanie
Potrivit OMS, tulpina sud-africană este mai contagioasă decât coronavirusul, la fel ca și tulpina britanică. Nu există însă date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virusului.
De asemenea, specialiștii explică faptul că până acum nu s-a observat creșterea ratei de deces din cauza noii tulpini, însă aceasta are un impact major asupra răspândirii mai ușoare a virusului.
Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări.
FOTO: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro