„Vladimir Putin a subliniat că Federația Rusă este pregătită să aducă o contribuție semnificativă la depășirea crizei alimentare prin intermediul exportului de cereale și îngrășăminte, cu condiția ca restricțiile motivate politic din partea Occidentului să fie ridicate”, a transmis Kremlinul, într-un comunicat de presă.
La rândul său, premierul italian Mario Draghi a anunțat, după convorbirea telefonică cu liderul rus, că țara sa urmărește să deblocheze exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră.
„Prima inițiativă pe care am putea să o explorăm este să vedem dacă ar putea fi construită o cooperare între Rusia și Ucraina pentru deblocarea porturilor din Marea Neagră”, a afirmat Draghi.
Acesta a precizat că va discuta în curând cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe această temă.
Ucraina a descris poziția Rusiei ca fiind un „șantaj”, iar ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat joi că Putin „încearcă să țină lumea ostatică” prin folosirea ca armă a crizei alimentare create de războiul declanșat împotriva Ucrainei.
Blocada navală impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene a împiedicat Moscova să expedieze cerealele, ambele țări fiind mari exportatoare de grâne. Rusia acuză Ucraina că minează porturile de la Marea Neagră. La rândul său, Kievul acuză Moscova că împiedică exporturile ucrainene de cereale, în contextul în care depozitele țării sunt pline și nu mai există loc de depozitare pentru viitoarea recoltă.
Conflictul alimentează o criză alimentară globală, prin creșterea prețurilor la cereale, uleiuri alimentare, combustibil și îngrășăminte.
Separat, Ministerul rus al Apărării a anunțat că navele civile pot folosi în siguranță portul ucrainean Mariupol de la Marea Azov, acolo unde forțele sale au preluat controlul total săptămâna trecută, după ce ultimii luptători ucraineni care apărau combinatul siderurgic Azovstal s-au predat.
Reprezentanții ministerului spun că pericolul reprezentat de minele din jurul portului Mariupol a fost eliminat în prezent.
Ministerul rus al Apărării a mai anunțat că șase nave străine aflate în port și încărcate cu mărfuri sunt libere să plece. Instituția a precizat că acestea provin din Bulgaria, Dominica, Liberia, Panama, Turcia și Jamaica și a îndemnat guvernele țărilor respective să-i determine pe proprietarii navelor să le scoată din port.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia