Kara-Murza, în vârstă de 40 de ani, se află în arest preventiv de când s-a întors în Rusia, pe 12 aprilie, sub acuzația de răspândire de informații „false” despre armata rusă și riscă 10 ani de închisoare.
Autoritățile ruse îl acuză acum că a cooperat cu o organizație nonguvernamentală străină „indezirabilă”.
Organizațiile considerate „indezirabile” de către guvern au interdicție de a funcționa în Rusia și chiar și citarea activității lor într-o publicație poate duce la acuzații penale pentru ruși.
Dacă va fi judecat și găsit vinovat, Kara-Murza ar putea fi condamnat la încă șase ani de închisoare.
Avocații opozantului rus, Mikhail Prokhorov și Olga Mikhailova, au declarat pentru Novaia Gazeta Europe că nu au încă detalii despre acest caz, în afară de faptul că a fost deschis pe 13 iulie.
Potrivit acestora, Kara-Murza nu a fost încă acuzat în mod oficial. Nici el și nici avocații săi nu au fost anunțați până acum că a fost inițiată o procedură penală.
Kara-Murza susține că a fost otrăvit la Moscova de două ori, în 2015 și 2017, ca represalii pentru eforturile sale de a face lobby în Occident pentru sancțiuni împotriva oficialilor ruși acuzați de încălcarea drepturilor omului. Potrivit medicilor ruși, otrăvirile au fost provocate de „substanțe neidentificate”, iar autoritățile ruse au negat că l-ar fi otrăvit pe acesta.
Publicația de investigații Bellingcat a scris în 2021 că Vladimir Kara-Murza a fost probabil urmărit de aceeași echipă specializată în arme chimice a Serviciului Federal de Securitate (FSB) care l-ar fi otrăvit și pe liderul încarcerat al opoziției ruse, Alexei Navalnîi.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina