Vladimir Putin este obligat de Constituţia în vigoare să nu mai candideze, după încheierea celui de-al patrulea mandat în 2024. Dar Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut, în prezent deputată în cadrul formaţiunii Rusia Unită, a propus amendarea Constituţiei în aşa fel încât preşedintele rus să poată candida din nou, anulându-i practic cele patru mandate de până acum, întrucât după votarea amendamentelor la Legea fundamentală din 1993 Rusia va avea practic o nouă Constituţie, notează Ria Novosti, citată de Agerpres.
‘Propun fie să înlăturăm restricţiile privind numărul de mandate prezidenţiale, fie să stipulăm într-un articol prevederea conform căreia după intrarea în vigoare a Constituţiei actualizate, preşedintele în exerciţiu, ca orice alt cetăţean, are dreptul de a fi ales în funcţia de şef al statului, a declarat Tereşkova de la tribuna Dumei, reunită în sesiune plenară pentru a vota în a doua lectură amendamentele constituţionale dorite de Putin.
Tereşkova le-a cerut colegilor deputaţi să-i sprijine iniţiativa ‘în substanţă şi în sens şi ‘să ajute la formularea legală a unui amendament corespunzător.
Liderul grupului parlamentar al Rusiei Unite în Duma de Stat, Serghei Neverov, a declarat că liderii tuturor grupurilor din Camera inferioară se vor aduna mai târziu în cursul zilei împreună cu preşedintele Dumei şi vor analiza această propunere, lăsând să se înţeleagă că Rusia Unită va sprijini o astfel de iniţiativă, dar a a remarcat, între altele, că şi şeful statului ar trebui consultat în această privinţă.
Putin e de acord să fie președinte pe viață
Răspunsul lui Putin la propunerea Rusiei Unite a fost unul afirmativ.
La 67 de ani, Vladimir Putin a petrecut deja două decenii în fruntea Rusiei. Actualul mandat, de șase ani, îi expiră în 2024. Teoretic, cu încă două mandate de șase ani, actualul lider de la Kremlin ar putea rămâne în fruntea țării până în 2036, când ar avea 83 de ani.
”În principiu, această opțiune ar fi posibilă, dar cu o condiție – dacă Curtea Constituțională dă o decizie care susține acest amendament”, a spus marți Putin.
El a mai adăugat că reforma constituțională trebuie susținută și de public, în cadrul referendumului care ar trebui să aibă loc în această primăvară.
Ulterior, deputaţii ruşi au adoptat marţi în a doua lectură, cea mai importantă, amendamentele constituţionale dorite de preşedintele rus.
Textul a fost susţinut de 382 de deputaţi din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, în timp ce 44 s-au abţinut şi nimeni nu a votat împotrivă.
A treia şi ultima lectură va avea loc miercuri, textul urmând să fie înaintat în aceeaşi zi pentru aprobare Consiliului Federaţiei, camera superioară a Adunării Federale.
Decizia Curții e o formalitate, opoziția speră să câștige la referendum
Politicianul rus Vladimir Kara-Murza, președinte al fundației Boris Nemțov, a declarat în februarie pentru Libertatea că Putin și-ar putea prelungi șederea în fruntea țării prin resetarea numărului de mandate.
Cum comentatorii politici au subliniat că aprobarea Curții Constituționale pentru noul amendament va fi o formalitate, speranța opoziției rămâne în mobilizarea electoratului anti-Putin la urne.
”Principala întrebare acum este cât de puternică este reacția societății. Vedem deja lideri ai opoziției care se organizează pentru referendumul național care va fi convocat cel mai probabil în aprilie pentru aprobarea reformei constituționale. Vor încerca să întoarcă acest scrutin împotriva Kremlinului”, a spus Kara-Murza.
”E important că poate pentru prima oară în cele două decenii de când Putin este la putere, cetățenii din Rusia vor avea o alegere foarte clară, o alegere binară: da sau nu? Sunteți pentru regim sau împotriva lui. Și este important de văzut cum se organizează societatea civilă din Rusia și opoziția pro-democratică pentru a încerca să întoarcă planurile regimului împotriva lui”, a mai spus politicianul rus pentru Libertatea.