„În ceea ce priveşte posibilitatea desfăşurării unor arme – sincer vorbind, formidabile – precum Oreşnik pe teritoriul Belarusului, deoarece am semnat astăzi un acord privind garanţiile de securitate prin utilizarea tuturor forţelor şi mijloacelor disponibile, consider că desfăşurarea unor sisteme precum Oreşnik pe teritoriul Republicii Belarus este fezabilă”, a declarat Putin.
„Cred că acest lucru va deveni posibil în a doua jumătate a anului viitor, pe măsură ce producţia de serie a acestor sisteme în Rusia va creşte şi pe măsură ce aceste sisteme de rachete vor intra în serviciul forţelor strategice ruse”, a adăugat el în comentarii televizate.
Racheta balistică Oreșnik a devenit cunoscută pe 21 noiembrie, când Vladimir Putin a spus că armata rusă a lovit cu o aceasta uzina ucraineană Yuzhmash din Nipru. Pe 28 noiembrie, Alexandr Lukașenko a afirmat că i-a propus în glumă președintelui rus să plaseze Oreșnik în Belarus, iar acesta i- a promis că „se va gândi”.
Luna trecută, când Rusia a tras cu Oreşnik într-un oraş ucrainean, Putin a descris operațiunea drept un prim test al armei în condiţii de luptă.
El s-a lăudat că aceasta este imposibil de interceptat şi că are o putere distructivă comparabilă cu cea a unei arme nucleare, chiar şi atunci când este dotată cu un focos convenţional.
‼️ Lukashenka asked Putin to deploy the "Oreshnik" system in Belarus
"I want to publicly ask you to place new weapons systems, particularly the 'Oreshnik,' on Belarusian territory. This would calm certain minds," said the illegitimate leader of Belarus.
Putin promised to… pic.twitter.com/Hd58bwuHCh
— NEXTA (@nexta_tv) December 6, 2024
Au marcat a 25-a aniversare a Uniunii Statale
Unii experţi occidentali sunt sceptici cu privire la afirmaţiile lui Putin referitoare la rachetă, despre care spun că se bazează pe un sistem pe care Rusia l-a testat la un moment dat ca armă intercontinentală înainte de a-i îngheţa dezvoltarea.
Putin i-a spus lui Lukaşenko că Belarusul – care are graniţe comune cu Polonia, Letonia şi Lituania, toate membre NATO – va determina ţintele pentru Oreşnik pe baza teritoriului său.
Cei doi s-au întâlnit, vineri, în capitala belarusă pentru a marca a 25-a aniversare a Uniunii Statale, o uniune şi o alianţă fără frontiere între fostele republici sovietice.
Video: Rusia a bombardat orașele Krîvîi Rih și Zaporojia vineri, 6 decembrie.
Sursa: X
Putin a declarat că tratatul de apărare reciprocă „va face posibilă protejarea fiabilă a securităţii Rusiei şi Belarusului, creând astfel condiţii pentru continuarea dezvoltării paşnice şi durabile a celor două state”, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.
Liderul de la Kremlin a aprobat luna trecută modificări ale doctrinei nucleare care reduc pragul de la care se poate recurge la un atac nuclear din partea Rusiei şi au extins umbrela nucleară a Moscovei pentru a acoperi Belarus.
Armele nucleare au fost retrase din Belarus după căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar Putin a anunţat anul trecut că Rusia a amplasat acolo rachete nucleare tactice ca măsură de descurajare faţă de Occident.
Lukaşenko, aflat la putere în Belarus din 1994, a declarat în octombrie că orice utilizare a armelor nucleare ruseşti desfăşurate acum în Belarus ar necesita acordul său personal.