Armele nucleare constituie o ultimă soluție

Potrivit doctrinei actualizate, la baza unui atac nuclear ar putea sta „agresiunea împotriva Federației Ruse și a aliaților săi de către orice stat care nu deține arme nucleare cu sprijinul unui stat înarmat nuclear”, precum și un atac aerian masiv cu mijloace care nu sunt nucleare, inclusiv drone.

De asemenea, conform principiului de bază al doctrinei, armele nucleare constituie o ultimă soluție pentru a proteja suveranitatea unei țări. În același timp, din pricina apariției unor noi amenințări și riscuri militare, Rusia a trebuit să precizeze parametrii care permit utilizarea armelor nucleare.

A fost extinsă, în special, categoria statelor și alianțelor militare care fac obiectul descurajării nucleare. Lista amenințărilor cu caracter militar pentru neutralizarea cărora sunt necesare astfel de acțiuni a fost completată. O agresiune din partea oricărui stat care nu dispune de arme nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unei țări nucleare, va fi considerată un atac comun asupra Rusiei.

„Un semn” către Occident

Mai mult, un răspuns nuclear din partea Rusiei este posibil în cazul unei amenințări critice la adresa suveranității sale chiar și cu arme convenționale, în cazul unui atac asupra Belarusului ca stat membru al Uniunii, în cazul unei lansări masive de avioane militare, rachete de croazieră, drone, alte aeronave și trecerea frontierei ruse de către acestea.

Liderul de la Kremlin a sugerat actualizarea doctrinei la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei din data de 25 septembrie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a susținut că modificările ar trebui privite ca un „semnal” către Occident. 

„Acesta este un semn care avertizează aceste țări cu privire la consecințele dacă participă la un atac asupra țării noastre prin diverse mijloace, și nu neapărat nucleare”, a spus Peskov.

 
 

Urmărește-ne pe Google News