Personalul armatei ruse va ajunge astfel la 2,38 milioane de persoane, inclusiv cel administrativ, potrivit aceluiaşi decret, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Putin, care a lansat oficial războiul din Ucraina pe 24 februarie 2022, a dispus de asemenea guvernului să aloce fondurile necesare creşterii efectivelor armatei ruse.

Ultimul decret de acest fel emis de Vladimir Putin datează din decembrie 2023, când efectivele armatei ruse au crescut cu aproape 170.000, după ce ordonase în august 2022 creşterea lor cu 137.000 de soldați.

De asemenea, în septembrie 2022, Putin a ordonat mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti pentru susţinerea agresiunii militare împotriva Ucrainei.

Armata rusă ar avea circa 700.000 de soldați desfășurați pe frontul din Ucraina. Dar, de la începutul lunii trecute, Rusia se confruntă cu o ofensivă ucraineană pe teritoriul său, și anume în regiunea Kursk.

Noul decret privind extinderea efectivelor armatei ruse vine în timp ce Putin amenință NATO cu un „război direct” cu Rusia dacă Ucraina va fi lăsată să folosească arme occidentale împotriva unor ținte militare din teritoriul rus.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă pe lângă puterile occidentale, în special SUA și Regatul Unit, să permită utilizarea rachetelor americane ATACMS și britanice Storm Shadow împotriva obiectivelor militare din teritoriul Rusiei.

Cu câteva zile înainte de semnarea acestui decret, ministrul german al apărării Boris Pistorius avertiza în Bundestag în privința intențiilor ostile ale Rusiei la adresa NATO, subliniind din nou că un atac ar putea avea loc în câțiva ani.

„Situația de securitate rămâne foarte gravă (…). Trebuie să presupunem că armata rusă va crește cu peste 30% până în 2026, la 1,5 milioane de soldați. Rusia se bazează pe economia de război și probabil își va pregăti trupele astfel încât în câțiva ani acestea să poată ataca teritoriul NATO”, a declarat Pistorius.

Urmărește-ne pe Google News