Fost agent KGB, antrenat să se infiltreze în profunzime în administrațiile occidentale, Jirnov a urmat același curs ca și Vladimir Putin. El a explicat cum este probabil să raționeze și să opereze președintele rus și de ce este încăpățânat în Ucraina.

LE FIGARO: Ce fel de kaghebist a fost Putin? Poate antrenamentul lui, pe care l-ai urmat și tu, să explice comportamentul său actual?

Serghei JIRNOV: În KGB, ne petreceam timpul mințind. A fost baza comerțului exterior. Cu toate acestea, aş dori să revin la curriculumul vitae al lui Vladimir Putin. Angajat la Leningrad (azi Sankt-Petersburg), a servit mai întâi nouă ani în poliția politică și apoi în contrainformații, înainte de a fi trimis douăsprezece luni la Institutul Andropov din Moscova. Acolo, la „Școala Pădurii”, am selectat, educat și instruit adevărații spioni, numiți „cercetași”. Doar aceștia din urmă au fost trimiși în străinătate. Am fost acolo cu Putin, înainte de a fi repartizat în Franța, pentru a mă infiltra în ENA.

La sfârșitul acestui an de studii, instructorii l-au declarat inapt, fiind considerat incapabil să evalueze corect deciziile luate și consecințele acestora pentru el și pentru KGB. Prin urmare, a fost trimis înapoi la Leningrad, înainte de a fi promovat în RDG (Republica Democrată Germană, Germania de Est), unde a fost ofiţer de legătură într-un oraş de provincie. Pentru noi, spionii KGB, a fost o promovare inutilă.

Iată Principiul lui Peter care se aplică în toată gloria sa: locotenent-colonelul Putin atinsese pragul maxim de incompetență. Măcar o dată, expertii de la Intelligence nu s-au înșelat. De ce nu a fost înlăturat din directori în acel moment, îmi spuneți? La acea vreme, KGB-ul avea 420.000 de ofițeri. Chiar și un element mediocru putea face o carieră acolo.

În orice caz, această perioadă în KGB a jucat un rol major pentru viitorul său politic: acolo și-a format garda strânsă care l-a însoțit la puterea supremă (printr-o combinație extraordinară de circumstanțe și o șansă insolentă) și care i-a asigurat în sine cele mai bune lucruri, și anume cele mai profitabile: informații, logistică, mari companii de stat etc.

LE FIGARO: Dar impresia este că Vladimir Putin e din ce în ce mai izolat. Cine mai are acces la Kremlin și la liderul de acolo? Cu cine ia deciziile?

Serghei JIRNOV: Într-adevăr, s-a schimbat mult, creând un gol în jurul persoanei sale. La început, asculta de soția lui, dar când aceasta a înțeles că sfatul ei a devenit literă moartă, a cerut și a obținut divorțul. În primul cerc (nefamilial) se aflau mai presus de toți vechii săi camarazi de la „cooperativa Le Lac” (Ozero, în rusă). O jumătate de duzină de foști kaghebiști din Leningrad cu care și-a construit averea în anii 1990.

Ozero este un SCI care a reușit achiziționarea caselor de lux din zona Sankt Petersburg. Când Vladimir Putin s-a mutat la Kremlin în 1999, l-au urmat și au început preluarea Rusiei. Ozero a înlocuit efectiv vechiul Birou Politic. Orice credem despre regimul sovietic, acest Birou Politic a fost ales de membrii de partid și se bucura de o formă de legitimitate legală. Douăzeci de ani mai târziu, așa cum ar spune Alexandre Dumas, protagoniștii au îmbătrânit și vremurile s-au schimbat.

Astăzi, este singur și nu ascultă de nimeni. Nici măcar de FSB (succesorul KGB-ului), care, în orice caz, îi oferă doar rapoarte trunchiate care îi hrănesc fanteziile. Este o derivă stalinistă. Nu poți spune că e nebun, ar fi inexact și ofensator. Dar a devenit paranoic, cu tendințe psihopatice. Se pare că Covid-ul și izolarea i-au accentuat singurătatea voluntară. Modul său de funcționare este ciudat. Urăște întâlnirile, pentru că reunesc mai multe persoane și deci mai mulți martori. Deoarece urăște să ia decizii și nu vrea să fie cunoscut, preferă să întâlnească oameni față în față și unul după altul. Pentru fiecare proiect spune da și în final (nu fără să amâne mult timp) alege doar unul, dar nu neapărat pe o bază logică.

Într-adevăr, el folosește vechea tehnică a oricărui autocrat dornic să reziste: împarte favoruri și cucerește. Chiar dacă înseamnă numirea unor idioți în funcții de responsabilitate. Putem vedea asta astăzi, pe teren, cu disfuncționalitățile grave care afectează armata rusă din Ucraina. Cu toate acestea, el persistă și semnează, mergând până acolo încât ridică spectrul armelor nucleare. Această goană năprasnică este îngrijorătoare. Aproape că simt că a ales să se sinucidă din punct de vedere politic și economic.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News