„Sunt sigur că Putin are ochi pe Gotland. Scopul lui este de a obține controlul asupra Mării Baltice”, a avertizat Per Micael Bydén, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel.
„Dacă Rusia preia controlul și sigilează Marea Baltică, ar avea un impact enorm asupra vieții noastre, în Suedia și în toate celelalte țări riverane Mării Baltice. Nu putem permite acest lucru”, a adăugat Bydén.
„Dacă Putin invadează Gotland, poate amenința țările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și stabilității în regiunile nordice și baltice”, a subliniat generalul Bydén.
Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin, unde acesta îi îngrozește pe membrii NATO.
Generalul Micael Bydén:
Gotland, cea mai mare insulă din Suedia, este situată în mijlocul Mării Baltice, între Stockholm și enclava rusă Kaliningrad.
Navele petroliere rusești „din umbră” au fost o prezență recentă în zona economică exclusivă a Suediei, în largul coastei estice a insulei Gotland.
Flota estimată la 1.400 de nave operează în afara sectorului maritim oficial și nu face parte în mod oficial din nicio forță armată, astfel încât NATO are puțină putere de acțiune.
Rusia ar putea provoca un dezastru de mediu în apropierea noastră și ar putea să arate ca un accident. Efectele asupra mediului ar fi teribile,
Generalul Micael Bydén:
Aceste tancuri petroliere „ar putea fi folosite și pentru acțiuni militare secrete, cum ar fi spionajul comunicațiilor, contrabanda de mărfuri sau sabotajul subacvatic”.
Comisia Europeană a spus că va analiza modalitățile de abordare a flotei petroliere-fantomă a Rusiei în următorul său pachet de sancțiuni.
În aprilie, trupele suedeze au efectuat exerciții de urgență pe Gotland.
După ce a fost demilitarizată în 2005, Suedia a reintrodus trupe permanente în Gotland în 2016, în urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.
Timp de aproximativ 200 de ani, Suedia a fost dedicată neutralității și alianțelor nonmilitare. Aceasta a însemnat că Suedia a trebuit să se bazeze pe propriile sale capacități militare.
Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat fundamental situația. Suedia a decis să aplice pentru aderarea la NATO, în 2022.
Suedia a devenit membru deplin în martie, ceea ce înseamnă că este protejată de Articolul 5 al Tratatului Atlantcului de Nord, conform căruia un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele va fi considerat un atac împotriva tuturor.
Foto: Profimedia
Catalin08 • 23.05.2024, 14:53
Degeaba plang petardele putiniste pe aici, incapabile sa gandeasca si sa se documenteze, Toata situatia asta a fost creata de nazistii de la Kremlin, pe site-ul guvernului rus a aparut nu stiu ce document legat de modificari ale granitelor in zona aia, cand a ajuns in presa, aia au si sters acel document. Cand esti petarda putinista si nu te duce capul, nu te duce, vorbesti din auzite, si gandeste dupa cum iti dicteaza tatutul.
valihaita • 23.05.2024, 13:59
Eu am pus ochii pe postacii rumegatori de lozinci pro Ucraina...Si sunt cu ochii pe ei doar doar vor veni si ei cu niste comentarii cat de cat inteligente..
Unomfoartesimplu • 23.05.2024, 11:20
Si eu sunt cu ochii pe Martinica si sper s-o invadez pentru vreo 10 zile, dar nu cred ca sare nimeni in sus...