Potrivit lui Dmitri Gordon, Vladimir Putin și Donald Trump ar fi trebuit să se întâlnească luni, 30 decembrie, dar întrevederea – convenită inițial în format fizic, apoi în format online – nu a mai avut loc din cauza liderului de la Kremlin.

Negocieri atent pregătite

Negocierile ar fi început a doua zi după alegerile prezidențiale din SUA și au durat mai bine de o lună, iar o delegația rusă s-ar fi deplasat săptămâna trecută la New York și Washington D.C. pentru a stabili detaliile finale.

Convingerea că întâlnirea ar putea avea loc până la finalul anului a fost atât de mare în echipa de tranziție a lui Donald Trump, încât emisarul său nominalizat pentru Ucraina, Keith Kellogg, a vorbit pe 18 decembrie, la Fox Business, despre posibilitatea încheierii războiului în următoarele săptămâni.

A doua zi, pe 19 decembrie, Vladimir Putin a susținut că nu a discutat în ultimii patru ani cu Donald Trump – deși o convorbire telefonică între ei fusese anunțată la câteva zile după alegerile prezidențiale din SUA -, dar s-a arătat dispus să se întâlnească cu liderul republican. Două zile mai târziu, Donald Trump a spus la rândul său că se va întâlni cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Dmitri Gordon scrie că rușii și americanii au negociat toată săptămâna trecută, iar punctul culminant al acestor contacte ar fi trebuit să aibă loc luni, 30 decembrie, cu o întâlnire în format virtual între Trump și Putin.

Delegație rusă în SUA?

Ca posibilă dovadă pentru aceste negocieri, Gordon prezintă o captură din cursele efectuate pe axa Moscova – Sankt Petersburg – New York – Washington D.C., în perioada 25-28 decembrie, de o aeronavă specială a statului rus, Il-96-300, cu numărul RA-96023, care de regulă transportă demnitari de rang înalt. Acest avion a zburat în spațiul aerian american în pofida sancțiunilor, notează jurnalistul ucrainean.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că aeronava a efectuat zboruri în cadrul „unei alte rotații de diplomați”, dar Dmitri Gordon califică această explicație drept „amuzantă”.

Potrivit acestuia, la bord s-ar fi aflat o delegație condusă de fostul secretar general al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, dar o altă sursă i-a spus că nu ar fi fost Patrușev, ci șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin. Gordon își menține ideea că Patrușev a fost cel care s-ar fi deplasat în SUA, unde s-ar fi întâlnit cu nominalizatul la funcția de consilier de securitate națională, Mike Waltz.

„În timp ce delegația rusă se afla în SUA, atacurile cu rachete și drone asupra Ucrainei au scăzut la minimum”, observă, pe bună dreptate, Gordon.

„Numărul bombardamentelor a scăzut semnificativ. Rușii nu au vrut să escaladeze situația în timpul negocierilor, la cererea lui Trump. Din păcate, aceste negocieri s-au încheiat fără să se concretizeze, din cauza părții ruse”, insistă jurnalistul ucrainean.

Dmitri Gordon evocă o întâlnire care ar fi pus capăt „în proporție de 90-95 la sută fazei fierbinți” a războiului din Ucraina.

Ce ar fi solicitat Rusia și SUA

El a prezentat chiar și anumite solicitări din partea Rusiei: deschiderea negocierilor fără încetarea focului pe front, neaderarea Ucrainei la NATO și demilitarizarea ei, fără trupe de supraveghere și stabilizare din statele membre NATO pe teritoriul Ucrainei, o misiune de pace cu China, Belarus și Brazilia, în cazul în care va fi convenită și ridicarea sancțiunilor pentru regimul de la Moscova.

În ceea ce-i privește pe americani, Gordon susține că au cerut oprirea ostilităților drept condiție pentru lansarea negocierilor, stabilirea unei zone demilitarizate pe o linie de aproximativ 1.300 de kilometri care să fie supravegheată de trupe din state membre, neaderarea Ucrainei la NATO în următorii 20 de ani și sprijinirea ei în conformitate cu articolul 5 din NATO dacă Rusia o atacă din nou, reînarmarea Ucrainei, ridicarea treptată a sancțiunilor împotriva Rusiei și nerecunoașterea teritoriilor ucrainene ocupate ca fiind ale Rusiei.

Mai multe dovezi, așteptate în următoarele zile

Jurnalistul ucrainean afirmă că a aflat despre planificarea acestei întâlniri în cursul unei vizite efectuate la Washington în prima jumătate a lunii decembrie, iar trei surse – două americane și una ucraineană – i-au confirmat-o.

În cele din urmă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a declarat luni că Vladimir Putin nu și-a planificat niciun contact internațional pentru aceste zile. În acest moment, scrie Gordon, este așteptată reacția lui Trump, care a promis că își va folosi toată puterea pentru a pune capăt rapid războiului din Ucraina.

Dmitri Gordon spune că în următoarele zile vor apărea mai multe dovezi pentru informațiile pe care le-a făcut publice. El estimează totodată că războiul va continua, iar Rusia va pierde în cele din urmă în Ucraina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News