„Vladimir Putin a semnat decretul privind suspendarea punerii în aplicare de către Federaţia Rusă a Tratatului încheiat între Uniunea Sovietică şi SUA privind eliminarea rachetelor cu rază medie şi scurtă de acţiune”, se arată pe site-ul Kremlinului, citat de agențiile internaționale de presă.
Rusia anunță că această suspendare a participării la INF va rămâne valabilă până în momentul în care Statele Unite vor elimina încălcările obligațiilor care le revin în temeiul tratatului.
Ministerul rus de Externe va trimite o notificare formală Statelor Unite. Decretul prezidenţial intră în vigoare în momentul semnării.
Tratatului INF a fost semnat de Uniunea Sovietică şi SUA pe 8 decembrie 1987 și a pus capăt crizei declanşată de desfăşurarea în Europa a rachetelor SS-20 sovietice cu ogive nucleare şi care erau îndreptate către capitale occidentale. Suspendarea pactului generează temeri privind declanşarea unei noi curse a înarmării între Moscova şi Washington.
Suspendarea participării SUA la Tratatul INF a fost anunţată de către Donald Trump la 1 februarie, iar a doua zi de către Moscova.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri, 20 februarie, că Rusia ia în calcul desfăşurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie”, în cazul în care Statele Unite vor instala noile sisteme de armament în Europa.
Acest avertisment intervine după ce Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice rachetele sol-sol cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor acestui document semnat în 1987. Moscova a răspuns într-un mod similar şi, dacă între timp părţile nu se vor răzgândi, tratatul va deveni caduc în luna august
La fel ca în alte rânduri, preşedintele rus a acuzat SUA de încălcarea Tratatului INF prin instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România şi Polonia, care, potrivit Moscovei, ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază intermediară de acţiune.