„Ce nu este clar aici? Punem rachete lângă granițele Statelor Unite? Nu, Statele Unite sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor, sunt deja la ușa noastră”, a afirmat Vladimir Putin.
El a menționat explicit capacitățile americane prezente pe teritoriile României și Poloniei.
„Cursul negocierilor nu este important pentru noi, rezultatul este important… Niciun centimetru spre Est, ne spuneau ei în anii 90. Și? Ne-au înșelat, ne-au păcălit pur și simplu! Cinci valuri de expansiune NATO și au apărut deja sistemele de rachete (nr. de armament ofensiv) în România și Polonia”.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Rusia susţine că aceste sisteme pot fi utilizate inclusiv în scop ofensiv.
NATO și Statele Unite au subliniat în repetate rânduri că toate capacitățile militare din România și Polonia au doar au un rol pur defensiv. Scutul de la Deveselu este creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor, venite din afara spațiului euroatlantic, nefiind dotat alt tip de armament.
Revenind la situația de la granița cu Ucraina, unde numeroase rapoartă au arătat că Moscova a deplasat între 100.000 și 175.000 de militari, Vladimir Putin a precizat că „nu a fost alegerea Rusiei, nu am vrut asta”.
„Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru astăzi și săptămâna viitoare, ci și pentru viitorul apropiat”, a spus Vladimir Putin. „Am pus direct că nu ar trebui să mai existe nicio mișcare NATO spre est, mingea este în terenul lor, ei ar trebui să ne răspundă cu ceva. În acest sens, aș dori să subliniez că, în general, am văzut o reacție pozitivă până acum, partenerii noștri americani ne spun că sunt gata să înceapă această discuție.”
Moscova a avertizat luni din nou privind un posibil răspuns militar în lipsa acțiunii politice față de îngrijorările exprimate privind acțiunile NATO în regiune. După ce provocat îngrijorare în lumea occidentală prin masarea de trupe la granița cu Ucraina, Rusia a trimis săptămâna trecută o listă de solicitări de securitate pe care dorește să le negocieze, inclusiv o promisiune NATO că va renunța la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina.
Statele Unite și Ucraina spun că Rusia ar putea pregăti o invazie, în timp ce Moscova neagă acest lucru și spune că apropierea din ce în ce mai puternică a Ucrainei de NATO a determinat escaladarea conflictului. Tensiunile au fost comparate cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a ajuns în pragul războiului nuclear.