Liderul de la Kremlin a susținut că Occidentul tratează restul lumii ca „propria curte” și încearcă să izoleze sau să elimine statele „greșite”, pe care le tratează drept „colonii” sau state „de mâna a doua”.

„Aceasta este natura actualului val de rusofobie din Vest, precum și a sancțiunilor regulate împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Putin.

El a catalogat sancțiunile internaționale impuse Rusiei drept „nesăbuite și nebunești” și care încearcă să „distrugă economia rusească cu forța”. Cu toate acestea, el a continuat prin a spune că sancțiunile sunt „o sabie cu două tăișuri”, iar statele occidentale iau în considerare să le impună „nu doar împotriva Rusiei, ci oricărui stat care cade în dizgrație”.

„Vedem o agravare a problemelor sociale și economice în Europa. În Statele Unite, vedem o creștere a prețurilor bunurilor, alimentelor și electricității, precum și a carburantului. Standardul de viață al europenilor scade, iar companiile pierd din competitivitate”, a continuat Vladimir Putin.

Președintele rus a mai declarat că sancțiunile vor avea consecințe pe termen lung de-a lungul Europei, avertizând un declin economic sistematic al economiei europene care „va exacerba problemele profunde din societățile occidentale”.

El a acuzat Uniunea Europeană „că și-a pierdut complet suveranitatea” și „dansează după muzica altcuiva”, în timp ce „acceptă toate deciziile care le sunt dictate și care le afectează populația, mediul de afaceri și economia”.

Referitor la criza alimentară globală, Putin a afirmat că problema „nu a apărut astăzi” și a acuzat că Europa „încearcă să dea vina pe altcineva”. „Rusia nu este cu certitudine de blamat chiar dacă statele occidentale încearcă să arunce vina pe noi privind tot ce se întâmplă în economia globală”, a completat Putin.

Rusia își „va extinde” angajamentele „cu oricine este interesat”, în ciuda dorinței Occidentului „de a alege o cale către autoizolare”, a mai spus Putin, care a precizat că există numeroase state care vor să colaboreze cu Rusia, dar nu le va numi.

El a repetat argumentul că decizia Rusiei de a porni ceea ce numește „operațiune militară specială” a fost una dificilă, dar „au fost forțati”, iar trupele ruse apără dreptul țării de a-și securiza dezvoltarea, cât și locuitorii din Donbas. El a dat asigurări că toate obiectivele vor fi îndeplinite chiar dacă „Occidentul continuă să alimenteze Ucraina cu armament”.

Discursul președintelui rus, Vladimir Putin, în fața Forumului Economic de la St. Peterburg a început cu o întârzie de două ore față de programul oficial, în urma unui atac cibernetic.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News