Vladimir Putin a acuzat armatele britanice și americane că organizează o „provocare complexă”, după ce nava de război britanică HMS Defender a navigat lângă coasta Crimeei anexată de Rusia.

Deși spune că nu exista riscul începerii celui de-al Treilea Război Mondial, el crede că face parte dintr-o încercare de a înființa baze militare în interiorul sau în apropierea Ucrainei. Președintele rus a pretins că un avion spion american a făcut parte din operațiune.

Marina Regală britanică a respins versiunea rusă privind cele întâmplate pe 23 iunie.

Atunci, Rusia a tras mai multe focuri de avertisment și chiar de artilerie înspre un distrugător britanic, acuzând că acesta a intrat în apele sale teritoriale din Marea Neagră. Regatul Unit a respins acuzația, arătând că nu recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia și, prin urmare, naviga în apele teritoriale ucrainene.

Un alt incident a fost raportat a doua zi în Marea Neagră de marina olandeză, care a acuzat avioanele de luptă rusești că au hărțuit în mod repetat nava sa, HNMLS Evertsen.

„Nu pot câștiga acest conflict”

Întrebat în timpul conferinței sale anuale cu cetățenii ruși dacă incidentul riscă să provoace al Treilea Război Mondial, președintele rus a spus că și dacă HMS Defender ar fi fost scufundat, nu s-ar fi întâmplat.

„Știu că nu pot câștiga acest conflict: am lupta pentru propriul nostru teritoriu; nu am parcurs mii de mile pentru a ajunge la granițele lor, ei au făcut-o”, a spus Vladimir Putin.

Putin a subliniat că a ordonat personal trupelor să se retragă de la granițele Ucrainei în urmă cu două luni, deoarece îngrijorarea internațională s-a intensificat cu privire la ceea ce Rusia a insistat că nu sunt altceva decât exerciții militare.

Acum a spus că forțele britanice și americane încearcă să deschidă baze militare, „făcând din teritoriul ucrainean aproape sau la granița cu Rusia o platformă militară care reprezintă o amenințare la adresa securității ruse”. De asemenea, el a legat incidentul de summitul său cu președintele Joe Biden la Geneva, cu o săptămână înainte.

El a sugerat că un avion de recunoaștere al SUA a decolat dintr-un aerodrom NATO din Grecia, posibil din Creta.

Cu toate acestea, el nu a menționat acuzațiile Olandei că avioanele de război rusești înarmate cu rachete au zburat periculos de jos, organizând „atacuri simulate” asupra fregatei HNMLS Evertsen, la sud-est de Crimeea.

Președintele Putin dă vina pe NATO și extinderea alianței pentru conflictul din estul Ucrainei, care a izbucnit în 2014. Separatiștii susținuți de ruși au preluat controlul asupra unor zone extinse din estul Ucrainei după ce Moscova a pus mâna pe Crimeea.

Vladimir Putin a scris într-un articol publicat săptămâna trecută că SUA au organizat o lovitură de stat în Ucraina și Europa a susținut-o în mod activ.

 
 

Urmărește-ne pe Google News