Au existat numeroase manifestări publice de nemulțumire din partea oficialilor și a cetățenilor cu privire la modul în care a fost gestionată mobilizarea, inclusiv plângeri cu privire la faptul că ofițerii de înrolare au trimis documente de recrutare unor oameni care, în mod clar, nu erau eligibili.
Mii de bărbați au fugit din Rusia pentru a evita să fie înrolați, cele mai noi cifre indicând faptul că este vorba despre mai mult de 200.000 de oameni. Deși inițial autoritățile ruse au anunțat că vor fi chemați la datorie doar cei cu experiență militară și cu specialitățile necesare, de multe ori comisarii militari nu au ținut cont de dosarul de serviciu, de starea de sănătate, de statutul de student sau chiar de vârsta recruților.
Aproximativ 2.000 de persoane au fost, de asemenea, arestate pentru că au participat la protestele antirăzboi organizate în peste 30 de orașe ale țării, după anunțul lui Putin privind mobilizarea, iar unele dintre ele au primit imediat documente de încorporare – ceea ce Kremlinul a declarat că este perfect legal.
„În cursul acestei mobilizări, apar multe întrebări, iar toate greșelile trebuie corectate și împiedicate să se repete în viitor”, a declarat joi Vladimir Putin.
„De exemplu, mă gândesc la tații cu mulți copii, la persoanele care suferă de boli cronice sau la cei care au depășit deja vârsta de recrutare”, a precizat liderul de la Kremlin.
Anunțul Rusiei din 21 septembrie privind prima sa mobilizare militară de după cel de-al Doilea Război Mondial încoace a atras critici chiar și din partea susținătorilor oficiali ai Kremlinului, un lucru aproape nemaiîntâlnit în țară de când Moscova și-a trimis armata în Ucraina, în urmă cu șapte luni.
„Îi exasperează pe oameni, parcă intenționat, parcă din răutate. Ca și cum ar fi fost trimiși de Kiev”, a declarat sâmbătă Margarita Simonyan, editorul pro-Kremlin al canalului de știri Russia Today, deținut de statul rus.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că unele convocări au fost făcute din greșeală, spunând că greșelile sunt corectate de guvernatorii regionali și de Ministerul Apărării.
Putin s-a abținut în mod special să atribuie vina pentru aceste erori – fie Ministerului Apărării, condus de aliatul său apropiat Serghei Șoigu, fie oficialilor regionali însărcinați să decidă cu exactitate la cine trebuie să ajungă documentele de chemare în armată.
Șoigu a declarat săptămâna trecută că Moscova intenționează să înroleze doar 300.000 de oameni. Ulterior, Kremlinul a negat informațiile publicației independente Novaia Gazeta Europe, potrivit cărora un paragraf secret din decretul de mobilizare al lui Putin prevedea convocarea unui milion de rezerviști.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia