Într-un discurs despre economia rusă, liderul de la Kremlin a vorbit despre „blitzkrieg-ul economic” lansat de Occident împotriva Rusiei, unul despre care el susține că a „a eșuat”.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, UE, SUA și Marea Britanie au impus o serie de măsuri economice împotriva Rusiei. Totodată, peste 750 de companii occidentale s-au retras din Rusia, iar primarul Moscovei a anunțat, tot azi, că acest lucru înseamnă că 200.000 de oameni riscă să rămână șomeri.
Putin susține, însă, că economia rusă își revine și că, de fapt, sancțiunile au dus la „scăderea nivelului de trai” în țările europene.
Cum a argumentat? El a afirmat că rubla a revenit la nivelul din prima jumătate a lunii februarie, adică înainte de începutul războiului, iar stocurile de mărfuri de pe piață își revin și ele la valori normale, la fel și cererea.
„Rusia a rezistat acestei presiuni fără precedent. Situația se stabilizează”, a declarat Vladimir Putin.
Totuși, subliniază publicația rusă economică Kommersant, inflația din Rusia a ajuns, pe 8 aprilie, la 17,5%, în timp ce prețurile la alimente au crescut cu 9,4% de la începutul războiului.
Deși, potrivit președintelul rus, acum se stabilizează și inflația, guvernul pregătește noi măsuri pentru creșterea ajutoarelor sociale, a pensiilor, dar și a salariilor bugetarilor.
„Atrag atenția colegilor mei de la guvern, Banca Centrală, știm foarte bine acest lucru, acestea sunt valori foarte mari (nr. ale inflației). Oamenii simt asta pe bugetul familiei, simt cum au crescut prețurile. Trebuie să ne sprijinim cetățenii, să-i ajutăm să facă față valului inflaționist”, a spus Vladimir Putin.
Vladimir Putin a cerut, de asemenea, să se accelereze tranziția către ruble și alte monede naționale în comerțul exterior. Măsura urmează deciziei luate de liderul de la Kremlinul ca toate contractele de livrare de gaze să fie plătite în ruble de la 1 aprilie. El a cerut autorităților ruse să „avansăm aici într-un ritm mult mai mare” pentru impunerea acestor măsuri.
Președintele rus a mai remarcat că guvernul rus a făcut ceea ce trebuia pentru a renunța la reglementarea manuală a prețurilor la alimente, dând în schimb „libertatea afacerilor private de a găsi cele mai adecvate soluții eficiente”.
Avertismentul guvernatorului Băncii Rusiei
În aceeași zi în care Putin a spus că „blitzkrieg-ul economic lansat de Occident” a eșuat, Guvernatorul Băncii Rusiei a transmis că economia țării nu poate supraviețui doar pe baza rezervelor financiare și va trebui să se transforme pentru a face față acestor sancțiuni, potrivit Agerpres.
Elvira Nabiullina susține că va fi nevoie de doi ani pentru ca inflaţia să revină la ţinta de 4% a Băncii Centrale.
„Perioada în care economia poate trăi pe baza rezervelor este limitată. Şi deja în trimestrul al doilea şi al treilea vom intra într-o perioadă de transformări structurale şi de căutare de noi modele de business”, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina.
Oficialul a subliniat că de acum sancțiunile internaționale „vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia”, a subliniat Nabiullina.
„Principalele probleme vor fi asociate cu restricţiile impuse importurilor şi logisticii schimburilor externe, iar în viitor cu restricţiile impuse exporturilor”, a adăugat guvernatorul Băncii Rusiei.
„Producătorii ruşi vor fi nevoiţi să caute noi parteneri, lanţuri logistice, sau să facă trecerea la realizarea de produse din generaţiile trecute”, a spus Nabiullina.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia