Potrivit lui Serghei Șoigu, Rusia și Belarus trebuie să ia măsuri comune pentru îmbunătățirea capacităților defensive și pregătirii trupelor pentru război. La rândul său, Vladimir Putin a militat pentru o accelerearea a procesului de integrare a Belarusului.
Afirmațiile Moscovei vin ca urmare avansării procesului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, o evoluție asupra căreia Rusia și-a manifestat mereu opoziția.
În urmă cu o săptămână, Vladimir Putin a anunțat că va trimite în Belarus rachete capabile să transporte focoase nucleare.
Kievul a avertizat în repetate rânduri privind dorința Moscovei de a atrage Belarusul în războiul din Ucraina. Conform ministerul apărării de la Kiev, șapte batalioane ale armatei belaruse au fost detașate la granița cu Ucraina.
Deși nu este „o amenințare în prezent” ca trupele belaruse să treacă granița, oficialii nu au exclus posibilitatea ca unele grupuri specializate în sabotaj sau acțiuni de strângere de informații să fie deja formate în Belarus „pentru a fi trimise în Ucraina în caz de necesitate.
Trupele ruse au invadat nordul Ucrainei prin Belarus, după ce Vladimir Putin a ordonat începerea „operațiunii militare speciale”, deși anterior Moscova a respins informațiile și a precizat că soldații se află acolo doar pentru exerciții militare comune.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina