Aflat în funcție ca președinte sau prim-ministru încă din 1999, Vladimir Putin nu a spus încă dacă va candida la alegerile prezidențiale care vor avea loc anul viitor în luna martie, dar este de așteptat să o facă și va anunța acest lucru în curând.
Șase surse au declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că Putin a decis să candideze, o mișcare care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030.
Șeful Kremlinului a simțit că trebuie să conducă Rusia în cea mai periculoasă perioadă din ultimele decenii, au spus sursele, o referire la războiul Rusiei din Ucraina.
Liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, a declarat marți că pe 13 decembrie camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, va anunța data alegerilor prezidențiale din martie – un pas care marchează începutul campaniei.
Conferința de presă a lui Putin va avea loc o zi mai târziu.
„Pe 14 decembrie, Vladimir Putin va rezuma rezultatele anului”, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Va fi un program, un proiect al canalelor de televiziune, ca și până acum, și va fi un format combinat al Liniei directe (sesiune de întrebări și răspunsuri în direct cu publicul) și al conferinței de presă de sfârșit de an a președintelui”, a spus Peskov.
Potrivit legislației ruse, camera superioară a parlamentului trebuie să anunțe data exactă a alegerilor cu cel puțin 100 de zile înainte de vot. Se presupune că ziua alegerilor va fi 17 martie.
Putin, ajuns la vârsta de 71 de ani, a preluat președinția de la Boris Elțîn în ultima zi a anului 1999 și se apropie de finalul celui de-al patrulea mandat prezidențial.
Doar Iosif Stalin, care a condus Uniunea Sovietică din 1924 până la moartea sa în 1953, a fost în funcție mai mult timp, de la căderea din 1917 a dinastiei țariste Romanov.
Diplomații spun că nu există niciun rival serios care ar putea amenința șansele lui Putin la urnele de vot, în cazul în care acesta ar candida din nou.
Sondajele de opinie oficiale îl creditează cu o cotă de aprobare de aproximativ 80%, iar fostul ofițer KGB poate conta pe sprijinul statului și al presei de stat.
Anii de represiune înseamnă că nu există o opoziție organizată semnificativă împotriva menținerii sale la putere, iar politicienii și oficialii subliniază nevoia de unitate maximă și de a nu se produce nicio schimbare la vârf în timp de război.