Vladimir Putin şi Alexander Lukaşenko au stabilit, într-o convorbire telefonică, necesitatea consolidării relaţiilor bilaterale între Rusia şi Belarus şi extinderea cooperării dintre cele două țări.

„S-a convenit să se organizeze o întâlnire la Moscova în săptămânile următoare”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, potrivit Reuters.

Aceasta a fost a treia convorbire telefonică dintre Putin și Lukașenko din luna august.

Cei doi șefi de stat au mai dialogat telefonic pe 15 august, atunci când Vladimir Putin i-a transmis omologului său că „problemele se vor rezolva”, și pe 24 august, când au discutat situația politică din Belarus și au stabilit că Belarus va fi prima țară străină căreia Rusia îi va livra noul vaccin anti-coronavirus.

Ultima întrevedere dintre Vladimir Putin și Alexander Lukașenko a avut loc pe 24 iunie 2020, atunci când încă nu izbucniseră protestele masive anti-guvernamentale după realegerea contestată a belarusului în funcţia de preşedinte.

Preşedintele belarus Aleksander Lukaşenko, aflat la putere din 1994, se confruntă cu o mişcare amplă de contestare după alegerile de la 9 august, care l-au dat câştigător cu 80% din sufragii şi pe care opoziţia le-a denunţat ca fiind frauduloase.

Rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost respinse de Uniunea Europeană, care pregăteşte sancţiuni împotriva unor înalţi reprezentanţi ai regimului belarus şi i-a cerut lui Aleksander Lukaşenko să dialogheze cu opoziţia.

Lukaşenko a refuzat orice concesie şi a denunţat un complot occidental menit a-l înlătura de la putere.

Primele manifestaţii din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forţă. Trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite şi peste 7.000 au fost arestate.

BBC, Associated Press, Reuters și AFP, printre instituțiile media cărora Belarus le-a retras acreditarea

Între timp, autorităţile din Belarus au retras ieri acreditarea mai multor jurnalişti ai unor media străine, cu o zi înainte de o nouă mare manifestaţie pregătită de opoziţie.

Agenția rusă de presă TASS a informat că printre instituțiile de presă cărora li s-au retras acreditările de către Ministerul de Externe din Belarus se numără mai multe media renumite.

Este vorba despre ARD TV (Germania), Deutsche Welle (Germania), BBC (Marea Britanie), agenția Associated Press, agenția Reuters, agenția France Presse și Radio Liberty.

Urmărește-ne pe Google News