Mişcarea lui Putin ar îngropa în cele din urmă tot ceea ce a mai rămas din unul dintre cele mai semnificative tratate de control al armelor din timpul Războiului Rece, pe fondul temerilor că cele mai mari două puteri nucleare ale lumii ar putea intra într-o nouă cursă a înarmărilor împreună cu China, notează Reuters.

Când Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan au semnat în 1987 Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF) a fost prima dată când superputerile au convenit să îşi reducă arsenalele nucleare şi au eliminat o întreagă categorie de arme nucleare.

În 2019, sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, SUA s-au retras oficial din Tratatul INF din cauza faptului că Rusia a încălcat acordul. În stilu-i caracteristic, Kremlinul a respins acuzația SUA.

Rusia a impus apoi un presupus moratoriu asupra propriei dezvoltări de rachete interzise anterior de Tratatul INF. Acum Putin susține că SUA au reluat producția de rachete interzise prin INF și au transferat astfel de arme pentru exerciții în Danemarca şi în Filipine.

„Trebuie să răspundem la acest lucru şi să luăm decizii cu privire la ceea ce va trebui să facem în continuare în această direcţie”, a spus liderul de la Kremlin în Consiliului de Securitate al Rusiei. „Aparent, trebuie să începem să producem aceste sisteme de atac şi apoi, pe baza situaţiei reale, să luăm decizii cu privire la locul unde – dacă este necesar, pentru a ne asigura siguranţa – să le amplasăm”, a insistat el.

În 2018, Trump a declarat că doreşte să pună capăt Tratatului INF din cauza faptului că a fost încălcat timp de mai mulți ani de Rusia şi a preocupărilor legate de arsenalul de rachete cu rază intermediară al Chinei.

SUA au acuzat public dezvoltarea de către Rusia a rachetei de croazieră cu lansare terestră 9M729, cunoscută în NATO ca SSC-8, ca fiind motivul pentru care au părăsit Tratatul INF.

De la ieşirea din pact, SUA au testat rachete cu un profil similar.

Putin a amenințat la începutul acestei luni că ar putea desfăşura rachete convenţionale în locuri de unde ar putea lovi SUA şi aliaţili lor europeni, dacă aceştia permit Ucrainei să lovească mai adânc în teritoriul Rusiei cu arme occidentale cu rază lungă de acţiune.

În declaraţiile sale de vineri, Putin nu a dat niciun indiciu cu privire la locul în care ar putea fi amplasate rachetele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News