Vladimir Putin a amenințat marți că Moscova va avea un răspuns „tehnico-militar” la mișcările Occidentului, pe care Moscova le percepe drept amenințătoare.
„Dacă colegii noștri occidentali continuă cu atitudinea evident agresivă, vom lua măsurile potrivite tehnico-militare și vom reacționa ferm la pașii neprietenoși”, a spus liderul de la Kremlin, într-o reuniune a Ministerului Apărării, potrivit agenției ruse Tass, citate de Moscow Times.
Putin nu a detaliat la ce măsuri „tehnico-militare” se referă.
„Întărirea la frontierele ruse a unor formaţiuni militare ale SUA şi NATO, precum şi organizarea de manevre militare de amploare constituie o sursă serioasă de preocupare”, a mai spus el.
Declarațiile președintelui vin într-un moment de maximă tensiune la granița cu Ucraina, unde Rusia a mobilizat mai bine de 100.000 de soldați și echipament militar.
Serviciile de informații americane au avertizat că Moscova ar putea demara la începutul anului viitor o intervenție militară în estul Ucrainei, un scenariu încă incert în acest moment.
În acest context, preşedintele rus a subliniat din nou necesitatea ca SUA şi NATO să ofere garanţii de securitate Rusiei, semnând tratate ce ar urma să interzică orice viitoare extindere a Alianţei Atlanticului de Nord, scrie AFP, citată de Agerpres.
Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit „Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi „Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, propunerile avansate de Rusia cuprind în special renunţarea la orice nouă extindere a Alianţei Nord-Atlantice.
Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.
Asigurările SUA
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în paralel că SUA și-au exprimat disponibilitatea de a lansa un dialog cu Rusia pe tema acestor garanții de securitate.
Este neclar însă ce anume ar putea oferi SUA pentru a mulțumi Rusia, cu atât mai mult cu cât Washingtonul a promis că va lua toate deciziile în coordonare cu aliații europeni.
Washingtonul a spus că unele dintre propunerile Rusiei sunt în mod evident inacceptabile, dar că Statele Unite vor răspunde în decursul acestei săptămâni cu propuneri mai concrete cu privire la formatul oricăror discuții.
Răspunsul SUA va influența probabil puternic calculul Moscovei asupra Ucrainei, care a devenit principalul punct de tensiune în relațiile Est-Vest.
Statele Unite și Ucraina spun că Rusia ar putea pregăti o invazie, în timp ce Moscova neagă acest lucru și afirmă că apropierea din ce în ce mai puternică a Ucrainei de NATO a determinat escaladarea conflictului.
Ce solicită Rusia Occidentului
Agenția de presă RIA a rezumat punctele-cheie ale propunerilor făcute de Moscova țărilor din vestul Europei și Alianței Nord-Atlantice:
- Să excludă continuarea extinderii NATO și aderarea Ucrainei la alianță;
- Să nu desfășoare trupe și armament suplimentare în afara țărilor în care se aflau în luna mai 1997 (înainte ca vreo țară din Europa de Est să se alăture alianței), excepție fiind cazurile care întrunesc atât aprobarea Rusiei, cât și pe cea a statelor membre NATO;
- Să renunțe la orice activități militare ale NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală;
- Să nu amplaseze rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune acolo unde aceste pot lovi teritoriul celeilalte părți;
- Să nu desfășoare exerciții cu mai mult de o brigadă militară, într-o zonă de frontieră convenită, și să facă schimb regulat de informații cu privire la exercițiile militare;
- Să confirme faptul că părțile nu se consideră reciproc adversare și că sunt de acord să se abțină de la folosirea forței și să rezolve toate disputele în mod pașnic;
- Să se angajeze că nu vor crea condiții care ar putea fi percepute drept o amenințare de către cealaltă parte;
- Să creeze linii telefonice pentru a comunica în situații de urgență.