La începutul acestei luni, Moscova a trimis un document cu o serie de solicitări printre care ca NATO să respingă aderarea Ucrainei și altor foste țări sovietice și să anuleze orice desfășurare militară în Europa Centrală și de Est.
Putin a îndemnat Occidentul să acționeze rapid pentru a răspunde cererilor sale, avertizând că Moscova va trebui să ia „măsuri militare-tehnice adecvate”, dacă Occidentul își continuă cursul „agresiv” „în pragul casei noastre”.
SUA și aliații săi au refuzat să ofere Rusiei orice tip de garanție pe modelul pe care îl dorește Putin în Ucraina, invocând principiul NATO, conform căruia aderarea este deschisă oricărei țări eligibile. Au fost de acord, cu toate acestea, să lanseze discuții de securitate cu Rusia luna viitoare pentru a discuta preocupările acesteia.
Vladimir Putin a transmis că discuțiile cu SUA vor avea loc la Geneva. În paralel, vor avea loc și negocieri între Rusia și NATO și sunt așteptate discuții mai ample sub egida Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
„Nu am făcut solicitări doar pentru a vedea că sunt blocate, ci în scopul de a ajunge la un rezultat diplomatic negociat, care să fie stabilit în documente obligatorii din punct de vedere juridic”, a spus Putin.
El a reafirmat că aderarea Ucrainei la NATO sau deplasarea de armament reprezintă o linie roșie pentru Moscova pe care nu ar permite Occidentului să o treacă.
„Nu avem unde să ne retragem”, a spus el, adăugând că NATO ar putea disloca rachete în Ucraina, care ar avea nevoie doar de patru sau cinci minute pentru a ajunge la Moscova. „Ne-au împins la o linie pe care nu o putem depăși. Au dus-o până la punctul în care pur și simplu trebuie să le spunem stop!”.
El și-a exprimat îngrijorarea că SUA și aliații săi ar putea încerca să prelungească discuțiile de securitate și să le folosească și ca acoperire pentru a urmări o consolidare militară în apropierea Rusiei.
Liderul de la Kremlin a menționat că Rusia și-a publicat cererile de securitate pentru a le face cunoscute publicului și pentru a crește presiunea asupra SUA și aliaților săi pentru a negocia un acord de securitate.
Moscova neagă că intenţionează să lanseze o invazie şi acuză, în schimb, Ucraina de faptul că plănuieşte să recucerească teritorii asupra cărora deţin controlul rebeli separatişti, în estul ţării. Kievul a respins aceste acuzaţii.
Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi apoi a susţinut separatiştii proruşi în Donbas. Războiul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 14.000 de morţi şi a devastat această fostă zonă industrială.