Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că există unele progrese în discuțiile dintre Moscova și Ucraina, dar nu a oferit detalii.

„Există anumite schimbări pozitive, îmi spun negociatorii noștri”, a declarat Putin în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Alexandr Lukașenko, adăugând că discuțiile au continuat „practic zilnic”.

Putin nu a detaliat, dar a spus în comentariile televizate că va intra în mai multe detalii pe această temă cu Lukașenko.

Este neclar la ce schimbări se referă Putin, dar discuțiile purtate joi de miniștrii de externe din Ucraina și Rusia s-au încheiat fără rezultat.

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a anunțat după tratativele care au ținut în jur de o oră și jumătate că nu au fost făcute progrese către o încetare a focului, în special la Mariupol, deoarece omologul său rus Serghei Lavrov nu și-a exprimat sprijinul în acest sens.

„În acest moment, Rusia nu este în măsură să accepte o încetare a focului. Ei vor o capitulare din partea Ucrainei. Nu este ceea ce vor obține. Ucraina este puternică, Ucraina luptă”, a spus Kuleba.

Între timp, potrivit surselor ucrainene, Rusia ar fi trimis Kievului un ultimatum. Publicația ucraineană ZN a enumerat condițiile impuse Kievului, care par greu de acceptat:

1. Stoparea intrării Ucrainei în NATO. Statutul neutru al Ucrainei. Unul dintre garanții neutralității să devină Rusia.

2. Rusa să fie a doua limbă de stat. Abolirea tuturor legilor care o încalcă.

3. Recunoașterea Crimeei de către Ucraina ca teritoriu al Rusiei.

4. Recunoașterea de către Ucraina a independenței RPD și LPR în limitele administrative ale regiunilor (inclusiv teritoriile controlate în prezent de Ucraina).

5. „Denazificare”. Interzicerea activităților partidelor ultranaționaliste, naziste și neonaziste și organizațiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziștilor și neonaziștilor.

6. „Demilitarizarea Ucrainei”. Renunțarea completă la armele ofensive”.

Un mesaj al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski difuzat chiar vineri a insistat asupra refuzului Ucrainei de a ceda teritorii.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News