„Vizita este prevăzută pentru luna mai”, a declarat Putin, în cadrul unei reuniuni televizate cu reprezentanţi ai Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că detaliile acestei vizite vor fi anunţate la unison cu partea chineză.

Putin, care a modificat Constituţia în 2020 pentru a rămâne la Kremlin, va fi învestit pe 7 mai în funcţia de preşedinte pentru un al cincilea mandat de şase ani.

Aceasta va fi prima vizită a lui Putin în străinătate de la realegerea sa în martie, în timp ce din martie 2023 preşedintele rus face obiectul unui mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale pentru „deportarea” de copii ucraineni.

Liderul rus a merst ultima dată în China în octombrie 2023, după o vizită în Rusia a omologului său chinez Xi Jinping în martie acelaşi an.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a deplasat la începutul lunii aprilie în China pentru o vizită oficială, în cadrul căreia preşedintele chinez Xi Jinping a promis că va consolida cooperarea cu Moscova, spre marea nemulţumirea a occidentalilor, care încearcă de mai multe luni să exercite presiuni asupra Beijingului.

Beijingul şi Moscova şi-au intensificat cooperarea economică, diplomatică şi militară în ultimii ani , iar „parteneriatul lor strategic” s-a consolidat după ofensiva în Ucraina lansată de Kremlin la 24 februarie 2022.

Putin a semnat un acord de parteneriat „fără limite” cu preşedintele chinez Xi Jinping în februarie 2022, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de a-şi trimite trupele în Ucraina.

SUA şi alte ţări occidentale avertizează în mod regulat China împotriva unui ajutor indirect a efortului de război al Rusiei şi o îndeamnă să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

În cadrul întrevederii din 9 aprilie cu preşedintele Xi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a mulţumit pentru „poziţia imparţială” a Beijingului faţă de Ucraina. De altfel, Rusia, ca şi Occidentul, a subliniat rolul important al Beijingului în viitoarea soluţionare a conflictului în Ucraina.

Legăturile diplomatice şi comerciale cu Beijingul au căpătat o importanţă şi mai mare pentru Moscova în condiţiile în care ţările occidentale au adoptat valuri succesive de sancţiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului din Ucraina.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News