Imaginile surprinse înaintea întâlnirii de marți îl arată pe Putin agitându-se, schimbându-și greutatea de pe un picior pe altul plin de iritare și făcând grimase care trădau situația inconfortabilă în care se afla în fața camerelor de filmat timp de aproape un minut, înainte de a a apărea în încăpere, în sfârșit, Erdogan.
A fost o situație inedită pentru liderul rus, care și-a construit reputația de a-i ține pe liderii mondiali să aștepte, intenționat, uneori ore întregi, când trebuiau să înceapă discuțiile programate la ore clare.
Unii comentatori au speculat că ar fi putut fi o revanșă pentru o întâlnire din 2020 de la Moscova, când Erdogan a așteptat atât de mult să intre în sala de unde urma să-l întâlnească pe Putin încât a luat loc pe un scaun din anticameră.
Reporterii au surprins momentul în care Putin a intrat marți în cameră, convins că Erdogan îl va urma rapid. Dar a rămas singur în picioare în mijlocul sunetelor făcute de declanșatoarele aparatelor de fotografiat.
Cu mâinile împreunate în față, liderul rus, de obicei stoic, a fost văzut mișcându-și picioarele și sugându-și obrajii în timpul așteptării de 47 de secunde. În cele din urmă, Putin și-a lăsat mâinile să cadă pe lângă corp, cu un strop de exasperare în gest, în timp ce Erdoğan a apărut în încăpere și cei doi și-au dat mâna.
„Acele 50 de secunde în care Erdogan l-a făcut pe Putin să aștepte, părând slab în fața camerelor de filmat, spun suficient despre cât de multe s-au schimbat după invadarea Ucrainei”, a declarat Joyce Karam, corespondent principal în Orientul Mijlociu al National News, într-o postare pe Twitter.
Karam a numit momentul o „răzbunare dulce” pentru Erdoğan, după ce Putin l-a lăsat pe liderul turc să aștepte aproximativ două minute înainte de o întâlnire în 2020. Presa turcă a scris la acea vreme că Erdogan și anturajul său au fost umiliți, după ce au fost forțați să aștepte afară într-o anticameră și surprinși în filmări distribuite apoi la scară largă de instituțiile de știri ruse.
Erdogan gives Putin a little taste of his own medicine pic.twitter.com/hY8RNuJRek
— Alec Luhn (@ASLuhn) July 19, 2022
Erdogan a condus la Teheran eforturile de a negocia un acord care să permită miilor de tone de cereale care sunt blocate de Rusia să părăsească porturile Ucrainei.
Turcia, membră NATO, are o responsabilitate specială în temeiul convenției de la Montreux, din 1936, pentru traficul naval care intră în Marea Neagră. Propune ca Rusia să permită navelor de cereale ucrainene să părăsească Odesa pe rutele desemnate, atât timp cât se verifică dacă navele nu transportă arme.
Deși Putin l-a lăudat pe liderul turc pentru medierea discuțiilor, spunând că s-au făcut unele progrese, el a fost mai puțin interest de ambițiile lui Erdogan de a construi o zonă-tampon la sud de granița turco-siriană.
Erdogan susține că zona-tampon ar proteja Turcia de atacurile kurzilor sirieni și spune că „nu este posibil să ne așteptăm ca Turcia să stea inactivă și departe de această problemă”.
Unii au speculat că întârzierea lui Putin atunci când se întâlnește cu lideri internaționali este o tactică psihologică deliberată, amintind de primele zile ale președinției sale. Putin a întârziat 14 minute la întâlnirea cu regina Marii Britanii în 2003, iar cu un an mai devreme i-a ținut timp de două ore pe părinții copiilor uciși într-un accident de avion, așteptând la un cimitir.
Putin a apărut cu o oră întârziere la întâlnirea sa cu Papa Francisc de la Vatican în iunie 2015. În 2018, președintele american de atunci, Donald Trump, a fost pus să aștepte cu 45 de minute înainte de un summit programat la Helsinki cu președintele rus.
Potrivit Radio Europa Liberă, Angela Merkel a fost lăsată să aștepte patru ore și 15 minute pentru o întâlnire cu Putin în 2014, în timp ce Viktor Ianukovici, când era președinte ucrainean, a așteptat odată patru ore înainte de a se așeza cu liderul rus la aceeași masă.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!