Rusia, care reprezintă aproximativ 10% din producția mondială de petrol, a creat legături mai strânse cu Asia și China, principalul consumator de energie din lume, încercând să diversifice livrările de pe piețele sale tradiționale de aprovizionare din Europa.

Sancțiunile occidentale legate de „operațiunea militară” a Moscovei în Ucraina au afectat exporturile rusești de energie, complicând finanțarea contractelor și logistica.

„Ceea ce este uimitor este că așa-zișii parteneri din țările neprietenoase recunosc ei înșiși că nu se vor putea descurca fără resursele energetice rusești, inclusiv fără gazele naturale, de exemplu”, a declarat Vladimir Putin, într-o ședință de guvern televizată.

„Nu există un înlocuitor rațional (pentru gaz) în Europa în acest moment”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Acesta a mai spus că Europa, atunci când vorbește despre întreruperea livrărilor de energie din Rusia, nu face decât destabilizeze piața, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

„Țările neprietenoase recunosc că nu se pot lipsi de resursele energetice rusești”, a adăugat Vladimir Putin.

„Operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a declanșat o revizuire a priorităților energetice ale celor 27 de state membre ale UE, Bruxellesul încercând astfel să le elibereze de dependența de Rusia, care furnizează aproximativ 40% din gazele naturale ale blocului comunitar.

Putin a mai afirmat că Rusia va trebui să construiască infrastructură nouă pentru a-și spori livrările de energie către Asia.

Rusia a început livrările de gaze prin conducte către China la sfârșitul anului 2019, după ani de discuții minuțioase și după ce a fost de acord cu reducerea prețurilor pentru acest combustibil.

Liderul de la Kremlin a precizat că rolul monedelor naționale în afacerile de export ar trebui să crească, în contextul în care Rusia intenționează să treacă la ruble pentru plata livrărilor sale de gaze, în principal către Europa.

Rusia a înregistrat un declin abrupt al producției de petrol, principala sa sursă de venituri, pe fondul dificultăților în ceea ce privește plățile pentru comerț și nave.

Marile case de comerț la nivel mondial plănuiesc să reducă achizițiile de țiței și carburanți de la companiile petroliere din Rusia, controlate de stat, începând cu data de 15 mai, pentru a evita încălcarea sancțiunilor impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, susțin surse citate de Reuters.

Putin a mai declarat că cele mai „acute” probleme ale sectorului energetic rusesc sunt legate de întreruperea logisticii de aprovizionare cu energie.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News