Vladimir Putin, care consideră sancţiunile impuse Rusiei drept o declaraţie de război economic, a spus că apelurile occidentale de a reduce dependenţa de energia rusă au făcut pieţele globale „febrile”, cu creşteri semnificative ale preţurilor petrolului şi gazelor.
„Restricţiile de sancţiuni împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune acelor ţări care le impun”, le-a spus Putin liderilor industriei de petrol şi gaze din Rusia, inclusiv directorului general Rosneft, Igor Sechin, şi viceprim-ministrului Alexander Novak.
„Utilizarea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe şi mai grave – fără exagerare, chiar catastrofale – pe piaţa mondială a energiei”, a adăugat Vladimir Putin.
Clienţii din Uniunea Europeană au spus că vor să renunţe la gazul rusesc, în timp ce liderii Grupului celor Şapte au declarat luna trecută că vor să exploreze „plafoane de preţ” pentru combustibilii fosili din Rusia, inclusiv petrolul.
Invadarea Ucrainei de către Putin din 24 februarie şi impunerea de către Occident a celor mai severe sancţiuni din istoria modernă au subminat pieţele de energie şi mărfuri, încetinind creşterea economică globală.
În timp ce Putin se confruntă cu un război major, cu cea mai mare criză geopolitică şi cu cea mai mare provocare economică a Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, şeful de la Kremlin, în vârstă de 69 de ani, a semnalat în mod repetat că nu este dispus să dea înapoi.
Energia este un domeniu în care Kremlinul încă deţine o poziţie dominantă, iar puterile europene, inclusiv Germania, se tem că ar putea fi pe cale să reducă livrările.
Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi cel mai mare exportator mondial de grâu. Europa importă aproximativ 40% din necesarul de gaze şi 30% din cel de petrol din Rusia.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina