Potrivit oficialului american, citat sub rezerva anonimatului, Putin a ridicat această chestiune după vizita pe care a efectuat-o în Arabia Saudită în decembrie anul trecut, dar prințul moștenitor Mohammad bin Salman s-a opus și i-a transmis liderului de la Kremlin să nu recurgă la acest act.
Apoi, în ianuarie, o delegație a rebelilor houthi s-a întâlnit la Moscova cu reprezentantul special al președintelui rus pentru Orientul Mijlociu și Africa, viceministrul de externe Mihail Bogdanov.
Fabian Hinz, expert în rachete la Institutul Internațional de Studii Strategice, spune că rebelii houthi speră să primească de la Rusia rachete supersonice aer-sol Kh-31 pe care să le modifice pentru a le lansa de la sol.
Din noiembrie anul trecut, rebelii din Yemen atacă nave comerciale în Marea Roșie ca răzbunare, spun ei, pentru ofensiva militară israeliană din Fâșia Gaza, care a început după ce mișcarea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul în data de 7 octombrie.
În același timp, unii oficiali americani cred că Putin nu a renunțat la intenția de a-i înarma pe rebelii houthi și ar putea profita de o operațiune militară a Israelului împotriva mișcării șiite libaneze Hezbollah pentru a oferi asistență așa-numitei „axe de rezistență” condusă de Iran. „Rușii le-ar putea furniza în secret prin intermediul iranienilor sau le-ar putea oferi mai multe informații secrete”, este de părere fostul ambasador al SUA în Qatar, Patrick Theros.
În opinia generalului american în rezervă Frank McKenzie, care a condus Comandamentul Central al SUA în perioada 2019-2022, Putin este interesat să-i înarmeze pe houthi în legătură cu războiul în curs din Ucraina. „Putin consideră că SUA sunt responsabile pentru atacurile lansate de ucraineni asupra navelor rusești din Marea Neagră. Este posibil ca el să vadă în asistența pentru houthi drept o răzbunare împotriva Washingtonului”, explică generalul în rezervă McKenzie. De altfel, autoritățile americane au transferat armatei ucrainene armament ușor, lansatoare de grenade și muniții confiscate de la rebelii din Yemen.
Rebelii houthi au amenințat recent că își vor extinde atacurile dincolo de Golful Aden și Marea Roșie, tocmai pânâ în Marea Mediterană. Ei și-au reiterat de asemenea angajamentul de a nu ataca nave comerciale rusești. Cu toate acestea, se pare că rebelii din Yemen dispun de informații îndoielnice din moment ce uneori iau la țintă nave asociate cu „țări prietenoase”, cum ar fi China, Iran și Rusia.
Astfel, pe 12 iunie, rebelii houthi au scufundat nava comercială grecească Tutor care transporta cărbune rusesc. După atac, echipajul a fost evacuat de crucișătorul american USS Philippine Sea. Anterior, în luna mai, rebelii au atacat tancul petrolier M/T Wind în timp ce transporta 90 de mii de tone de păcură rusească.
Un grup de state occidentale au desfășurat nave militare în zonă pentru a proteja vasele comerciale de aceste atacuri. Rusia a criticat însă luarea la țintă a obiectivelor militare ale houthi și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.